IT

AMD først med ny plattform

RASKT UTE:
Fujitu Siemens var ute med nye modeller samme dag som AMD lanserte sine nye prosessorer for bærbare PC-er.
RASKT UTE: Fujitu Siemens var ute med nye modeller samme dag som AMD lanserte sine nye prosessorer for bærbare PC-er. Bilde: Studio Messlinger GmbH

Intels lille irriterende konkurrent har ikke hatt det enkelt de siste par årene.

Etter å ha prylt storebror med å være pionerer på både effektiv prosessorarkitektur, tokjernebrikker og 64-bits prosessorer så har selskapet hatt et par tøffe år.

Hard kamp

Prosessorkjempen snudde seg raskt rundt og tok igjen forspranget, men ikke før AMD hadde skaffet seg mye bedre markedsandel.

Nå preges markedet av intens teknologikonkurranse og fallende priser. Mange potensielle kunder venter på nytt maskineri i bærbare datamaskiner og denne gangen er det lillebror som er først i mål.

Pumabrøl

"Puma," kaller AMD den nye mobile plattformen. Til nå har forgjengerne ikke vært store utfordringen for Intel, men den situasjonen mener AMD er over.

Turion X2 Ultra Dual-Core Mobile er utstyrt med alt selskapet har av godsaker inklusive en strømgjerrig versjon av minnebussen HyperTransport 3.0. Det nye brikkesettet som er laget til prosessoren er resultatet av AMDs oppkjøp av ATI og kjører grafikken to til tre ganger raskere enn sammenliknbar konkurrentytelse, og det betyr vel Intel.

En lang rekke PC-leverandører har annonsert modeller med de nye AMD-prosessorene.

Intel kommer etter

Så spørs det da hva Intel trekker ut av ermet når de viser fram sin fornyede Centrinoplattform i disse dager. De har selvfølgelig ikke tenkt å gi fra seg ledelsen og den nye Montevina-plattformen kommer som vanlig til å bli enda kraftigere og bruke mindre strøm.

At den får et kraftig hopp i grafikkytelse er temmelig sikkert, men om det er nok til å slå AMDs kraftsatsing er ennå uvisst.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.