PRODUKSJON

Alene på gir-toppen

Knut StrømKnut StrømKnut StrømKnut Strøm
30. okt. 2002 - 07:45

Moss: Trange tider gjør at flere av de internasjonale aktørene innen tradisjonelle transmisjoner har lagt ned sine datterselskaper og blir representert av norske agenter. Det gjelder ikke Sew Eurodrive i Moss, som i år kan se tilbake på 25 års drift i Norge.

- Innenfor det tradisjonelle girmarkedet er det bare oss igjen av de store leverandørene, sier adm. direktør Bjørn Hageni Sew Eurodrive. - De vanskelige tidene for norsk verkstedindustri slår også merkbart ut for oss, men nye produkter vil gi oss flere og nye bein å stå på, sier han videre.

Hagen er veldig opptatt av norsk verkstedindustri som stadig får strammere rammer: - Deres svekket konkurranseevne de to siste årene gjør det også vanskelig for oss å ekspandere i det tradisjonelle transmisjonsmarkedet hvor vår andel allerede er stor. Derfor må vi se oss om etter nye områder. Heldigvis er utviklingen innen andre produktsegmenter betydelig, og det vil ha avgjørende betydning fremover.

Bygger selv

Takket være et modulkonsept, blir girmotorene fra Sew Eurodrive montert i de moderne lokalene i Moss der de disponerer en flate på rundt 4000 kvadratmeter. Modulkonseptet betyr at de samme delene går igjen i mange av de 50 millioner varianter av girmotorer som finnes i produktkatalogen. Bare de største og tyngste produktene kommer inn ferdigbygde.

Moderselskapet SEW Eurodrive er et tysk famileselskap der tredje generasjon nå styrer. Den første girmotoren så dagens lys i 1928 og i 1932 ble den satt i serieproduksjon. Siden har det gått bra for selskapet som i dag har 8600 ansatte verden over og har montasjefabrikker i 40 land og en omsetning på 8,6 milliarder kroner. Delene produseres i ni fabrikker, hvorav en i Finland.

- Mens elmotorer lages etter IEC-norm, sier vi at girmotorer lages etter SEW-norm. Det er ingen tvil om at vår suksess blir kopiert, sier Hagen. Likevel mener han de er konkurransekraftige takket være sin kombinasjon av tverrfaglig kompetanse på kraftelektronikk, mekanikk og styring.

Systemer

For å kompensere et sviktende tradisjonelt marked, er det levering av systemer som skal hjelpe bedriften videre. - Vi må gå mer over fra å være en komponentleverandør til å bli en systemleverandør, sier teknisk sjef Stein Berg Nilsen. Her kommer det inn nye produkter som skal hjelpe på dette. Blant annet desentraliserte frekvensomformere som drives via en feltbuss-node. På denne måten avlastes PLS- eller kontrollsystemet.

Hagen har stor tro på at de vil lykkes som systemleverandør.

- Som bedrift har vi alle forutsetninger til å lykkes med det. Vi har inngående kjennskap til prosesser, produkter og styringer av disse, samt programmering, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.