ARBEIDSLIV

Alene blant menn

Kristin Skoglund er cand. scient fra informatikkstudiet på Blindern.

- Jeg er heldig som jobber med folk som respekterer meg for det jeg kan. Jeg har hele tiden fått være med på å definere eget arbeidsområde og har fått være med på gjennomføring av hele prosessen. Det gjelder både kommunikasjon med brukere, modellering og implementering, forklarer hun.

- For jenter kan det være kjempeskummelt når man er ferdig utdannet og folk forventer at du kan mye. Framtidsutsiktene er likevel gode når man kommer i gang, mener hun.

Kristin Skoglund hadde sosiologistudier bak seg før hun tok data. Hun er opptatt av at arbeidsgivere burde bli flinkere til å dra nytte av flere studier basert på menneskelige faktorer, for å perfeksjonere datasystemer.

- Vi burde samarbeide med antropologer for å kartlegge hvordan folk tenker, fordi vi i vårt yrket ikke har noen forutsetning for å systematisere hvordan folk tenker.

Kristin fremhever også at gutter og jenter tenker forskjellig og at mange gutter har et veldig forsprang fordi har holdt på med data siden de var små.

Står på

Ikke alle jentene lar guttene beholde forspranget. Claudia Eriksen er enda en av dem.

Hun starter nå siste året på Høgskolen, er en av studentene til Kirsten Ribu, høyskolelektor på datalinjen ved Høgskolen i Oslo. Eriksen tar en mastergrad i Nettverk og systemadministrasjon. Bak seg har hun en 3-årig bachelorgrad.

Studenten har hatt en større utfordring enn de fleste, da hun er rumensk og ankom Norge i 1998. Hun er likevel blant dem som har greid seg best. Hun sier hun liker matte, og synes det er vanskeligst med essays.

- Denne utdanningen tilsvarer en sivilingeniørgrad. Vi var fire jenter som startet på dette studiet, men en sluttet etter tre uker og den andre ga opp da hun ble gravid. Nå er vi bare to jenter på mastergraden, blant 14 gutter. Det er ingen stor hindring. Hun er nå studentassistent for to klasser på høyskolen ved siden av studiene.

- Det var tøft da jeg begynte på studiene, men aller mest på grunn av det manglende ordforrådet på norsk. Men det har blitt bedre. Jeg har inntrykk av studiemulighetene legges til rette for studentene i Norge. Det er litt dumt at vi jenter alltid tenker at guttene kan mer enn oss. Jeg er likevel positiv til framtiden, drømmen min er å få jobb som systemadministrator, sier hun.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.