OFFSHORE

Alarmene forsvinner

Stavanger: I Norsk Hydros Grane-prosjekt har produksjonsleder Sigvar Ølberg og driftsansvarlig Morten Pedersen arbeidet med en ny strategi for alarmhåndtering.

- Problemet i tradisjonelle kontrollrom er at man i kritiske situasjoner ofte får alarmras og operatøren får problemer med å prioritere de viktigste alarmene. Med vår løsning vil kun de viktigste alarmene komme opp på storskjermen, mens de andre blir filtrert bort. På denne måten ser operatøren med en gang hvor det er viktigst å aksjonere, sier Sigvar Ølberg.

- Vi har forenklet hele alarmsystemet uten at det går ut over sikkerheten. Tvert imot. Dette gir operatøren bedre kontroll over situasjonen dersom feil oppstår. Nå er det mulig å gjøre de tiltakene som er nødvendige for å finne og rette feil som gir alarmsituasjoner. Det gjelder såvel for prosess- og hjelpesystemene som for brann- og gassvarslingssystemet, forteller Ølberg.

Ved nødavstenging vil derfor kun de utløsende alarmene synes, og det vil være langt lettere å finne årsakene til nødavstengingen enn tidligere.

Forenklet alarmhåndtering

Selve kontrollrommet er forenklet. Alt er lagt opp til at de to operatørene skal få så gode arbeidsvilkår som mulig. Borte er mimikkdiagrammene som ser ut som påpyntede juletrær og ingen instrumenter eller lys synes på veggen. Alt er konsentrert i flatskjermer på selve kontrollpulten.

Men det finnes en stor lystavle som operatøren kan se på. Denne lystavlen erstatter den tradisjonelle alarmtavlen. I normaltilstand vil tavlen være deaktivert. Ved alarm vil den derimot aktiveres.

- Vi har lagt vekt på å unngå forstyrrende elementer for operatørene. En stor lystavle som ikke forteller operatøren stort, kan hindre nødvendig konsentrasjon om arbeidet. Ved å aktivere tavlen når det er behov, forenkles arbeidet for operatørene og sikkerheten forbedres, sier Morten Pedersen.

Fargekoder

To forskjellige skjermbilder kan vises på storskjermen. Ett viser viktige prosessalarmer og det andre viser brann- og gassrelaterte hendelser. Operatørene får beskjed om på hvilke områder det er gitt tillatelser til varmt og kaldt arbeid, hvor det er eventuelle gasslekkasjer eller branner. Kun prioriterte alarmer vises på storskjermen: brann- og gassalarmer samt viktige prosessalarmer. I tillegg vises også alarmer dersom fartøyer kommer for nær plattformen og det oppstår fare for kollisjon.

På operatørstasjonene vises alle alarmer. Ved en prioritert prosessalarm vil storskjermen fortelle hvor alarmene utløses. I dette tilfellet vil uvesentlige alarmer ikke gi lys. - Operatørene kan da konsentrere seg om den viktige alarmen som er presentert på storskjerm, sier Pedersen.

Alle tilstander som avleses med instrumenter vises på de vanlige operatørstasjonene i pulten.Ved en prosessalarm vil et systembilde for den aktuelle prosessdelen komme til syne på storskjermen og markeres med en farge avhengig av alvorlighetsgrad.

- Ved å fjerne spesielt lyddelen på alarmer som kommer som en følge av en feil, slipper operatøren å bruke de første viktige sekundene på å kvittere ut lydalarmer og i stedet konsentrere seg om å foreta de nødvendige korrektive tiltakene. Dette sparer liv og helse, understreker Pedersen.

Fornøyd sjef

ABB har levert hele kontrollsystemet på Grane. Men Institutt for Energiteknikk, IFE, i Halden har vært en viktig medspiller i utviklingen av systemet. - Mange av ideene kommer fra IFE. Deres forskning og kontrollromsfilosofier spiller en avgjørende rolle for den løsningen vi ha valgt, sier Ølberg.

Også plattformsjef Rune Herteig er fornøyd. - Vi kan sitte i kommandosentralen ved ulykker og se alarmtavlen i kontrollrommet. Det gjør det enklere for oss å fatte riktige avgjørelser, sier han.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.