KRAFT

Al Gore advarer mot ren kullkraft

POSE OG SEKK: Al Gore lanserer en fempunktsplan for hvordan USA kan redde både økonomien, klimaet og forsyningssikkerheten.
POSE OG SEKK: Al Gore lanserer en fempunktsplan for hvordan USA kan redde både økonomien, klimaet og forsyningssikkerheten. Bilde: SHANNON STAPLETON

Fredsprisvinner og tidligere presidentkandidat i USA, Al Gore, har lansert en oppskrift for hvordan verden kan løse klimakrisen, energikrisen og finanskrisen med en og samme medisin:

En storsatsing på vindkraft, solenergi, jordvarme, hybridbiler, nytt el-nett og energieffektivisering vil skape mangfoldige arbeidsplasser og fri USA fra den dyrekjøpte avhengigheten av olje fra Midtøsten.

Men CO2-håndtering av kullkraftverk er noe Gore ikke ønsker å inkludere i verktøypakken. I sterke ordelag argumenterer han mot å stole på løfter fra kullkraftindustrien om å gjøre kraftproduksjonen mer klimavennlig.

- Kynisk og selvsentrert

- De som bruker enorme summer på å markedsføre teknologien for "rent kull", unngår konsekvent det faktum at det er få investeringer (i denne teknologien, red. anm) og ikke et eneste fullskala demonstrasjonsprosjekt i USA for fangst og sikker deponering av CO2. Hvis kullkraftindustrien klarer å oppfylle sine løfter, stemmer jeg for. Men enn så lenge kan ikke strategien for menneskeheten overlevelse baseres på en kynisk og selvsentrert illusjon, sier Gore i en kommentarartikkel i avisen New York Times.

Al Gore mener USA kan bremse avhengigheten av det han kaller forrige århundres energiteknologier, og foreta en overgang til vind-, sol- og jordvarme i løpet av bare ti år.

Gores plan

Forutsetningen for den storstilte omstillingen, er at den nye amerikanske presidenten Barack Obama følger Gores fempunktsplan:

1. Massiv investeringsstøtte til oppbygging av parker med konsentrert solenergi i ørkenen sørvest i USA, støtte til store vindkraftparker i korridoren fra Texas til Dakota og avanserte anlegg for jordvarme.

2. Et nytt kraftnett for transport av fornybar energi fra øde områder til storbyene.

3. Støtte til amerikansk bilindustri for en rask overgang til produksjon av elbiler og plug-in hybrider.

4. Et nasjonalt program for energisparing, rettet mot bedre husisolering, tettere vinduer og belysning.

5. En ny, global Kyoto-avtale, som undertegnes under klimaforhandlingene i København i november 2009. Gore mener USA må ta initiativ og ledelsen i forhandlingene.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.