SAMFERDSEL

Airbus-show til 200 milliarder

MILLIARD: Under flymessen i Paris i forrige uke slo et til da ukjent indisk flyselskap til og bestilte fem av Airbus' kjempefly A380. Prisen er ukjent men hvert fly antas å koste rundt en milliard kroner. Det antas at den indiske versjonen tar rundt 700 passasjerer over to dekk.
MILLIARD: Under flymessen i Paris i forrige uke slo et til da ukjent indisk flyselskap til og bestilte fem av Airbus' kjempefly A380. Prisen er ukjent men hvert fly antas å koste rundt en milliard kroner. Det antas at den indiske versjonen tar rundt 700 passasjerer over to dekk. Bilde: AIRBUS

De 280 solgte Airbus-flyene har en verdi på 33,5 milliarder dollar, altså rundt 215 milliarder kroner.

Boeings salg var verdt nær 100 milliarder kroner. Ifølge eksperter som fulgte showet, skyldes suksessen til Airbus at Boeing har avsluttet et kampanje- og salgsrace.

De siste par måneder har Boeing kapret langt flere kontrakter enn Airbus. Ikke minst Boeings 7E7 Dreamliner er blitt solgt over en lav sko.

I Paris slo Airbus godt tilbake i det samme segmentet.

Drømmekonkurrent

Ordrene på det nyeste Airbus-flyet - A350 - er nå oppe i 125, mer enn de hadde budsjettert med. De venter nye ordrer på Dreamliner-konkurrenten A350 i den nærmeste fremtid.

På giganten A380 har de – til tross for at vekt- og underleverandørproblemer forsinker flyet seks måneder - også fått en ny kunde, nemlig Kingfisher Airways i India. De har bestilt fem kjemper.

Araberbusser

Kunder i Midt-Østen og India sto for de fleste ordrene og avtalene. Qatar Airways var først ute med en kjempeordre på 60 A350.

Det nye indiske selskapet IndiGo sto for den største enkeltordren på 100 fly fra den svært populære A320-familien (319, 320 og 321). Disse flyene var selskapets opprinnelige svar på Boeings noe aldersstegne 737. Også SAS Braathens har kjøpt slike fly.

Airbus har signert flest ordre i fem av de siste seks årene, og vil for tredje år på rad levere flest passasjerfly i verden.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.