BYGGBYGG

Agrokvartalet: Asker kommune gjør ingenting

VAKKERT: Fra utsiden ser det riktig pent og trivelig ut. Men fasaden skjuler en usikker konstruksjon, advarer Veritas. Asker kommune har dog ingen innvendinger.
VAKKERT: Fra utsiden ser det riktig pent og trivelig ut. Men fasaden skjuler en usikker konstruksjon, advarer Veritas. Asker kommune har dog ingen innvendinger. Bilde: Joachim Seehusen

Det er resultatet av tilsynet, som ble avsluttet tirsdag.

Betyr det at byggene er trygge?

– Det har kommunen ikke tatt stilling til, svarer Grete Underhaug, som har ledet tilsynsutvalget.

Les også: Veritasrapport: Kvartal kan rase uten forvarsel

Kan fortsette

Hvis kommunen ikke har tillit må et nytt foretak trekkes inn. At kommunen har tillit betyr at AF Bygg Oslo nå kan fortsette det pågående arbeidet med å utbedre feil og mangler, mens Knut Finset kontrollregner og godkjenner de beregningene som Sweco og MKU nå gjør.

– I praksis ble den beslutningen tatt i sommer, da Knut Finseth ble trukket inn i prosjektet, sier Underhaug.

Tvil

Blant hele 319 registrerte avvik er det manglende armering i skjøtene mellom prefabrikkerte Con-form elementer som har bidratt til å reise tvil om byggenes sikkerhet. Det Norske Veritas har i flere brev og rapporter reist tvil om byggets sikkerhet, og brukt uttrykk som "fare for liv og helse" og "kan rase som et korthus".

Det rådgivende ingeniørselskapet Sweco har kontrollregnet, og konkludert med at byggene har tilstrekkelig stabilitet selv uten armering.

Les også: Sweco friskmelder Agrokvartalet

Fullt mulig

I Norsk Standard er det foreskrevet en minimumsarmering i skjøtene. I Agrokvartalet skal det være mindre armering enn foreskrevet, men standarden er kun veiledende.

Om entreprenøren kan dokumentere at konstruksjonen er sikker, kan den utføres på annen måte enn beskrevet i Norsk Standard.

Seniorforsker Erik Thorenfeldt ved Sintef Byggforsk sier det er fullt mulig å lage trygge bygg uten armering, men han vil ikke uttale seg om Agrokvartalet.

– Det kommer an på hvordan veggene er utformet og hvilken oppgave de har, sier han.

Mangler regler

Det overrasker heller ikke Thorenfeldt at Sweco og Det Norske Veritas kommer frem til stikk motsatt konklusjon om sikkerheten ved Agrokvartalet.

– Det er mulig å komme frem til motsatt resultat, fordi det er ikke mange klare regler for armering, sier Thorefeldt.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.