BYGG

Agro-kvartalet ble byggeskandale

Konsulenten Edward Holter blir nå politiannmeldt for  forhold knyttet til jobben med Agrokartalet i Asker.
Konsulenten Edward Holter blir nå politiannmeldt for forhold knyttet til jobben med Agrokartalet i Asker.Bilde: Tandbergeiendom

Nå har AF Gruppen politianmeldt ingeniør Edward Holter for økonomisk straffbare forhold etter at samarbeidet skar seg.

Holter har i Dagens Næringsliv hevdet at det er dokumentert 300 avvik i et bygg i Agrokvartalet i Asker.

Advarer

Han advarer også mot at bygget i verste fall kan rase.

På den annen side diskuterte bygningsrådet i Asker konflikten i sitt møte onsdag og flere representanter tok til orde for at kommunen burde politianmelde AF Gruppen som entreprenør for byggeprosjektet.

Underlig

– Det er jo merkelig at Holter oppholdt seg i bygget inntil vi avsluttet samarbeidet med ham for seks måneder siden, sier kommunikasjonsdirektør Wibecke Brusdal i AF Gruppen til tu.no.

Hun forsikrer at bygget er helt trygt å bo og arbeide i, men innrømmer at selskapet har gjort en for dårlig jobb og beklager dette overfor brukerne.

Les også: Bygg kan rase sammenUnderdimensjonering

Edward Holter er daglig leder i selskapet Tee Consult Bygg as. Tidligere hadde Holter en prosjekteringsoppgave på det nye Barnesenteret på A-hus der Peab var oppdragsgiver.

Ifølge flere kilder, skal Holter ha underdimensjonert bærende stålkonstruksjoner på en måte som førte til at Peab avsluttet samarbeidet med ham.

Ingen dokumentasjon

I Asker er problemstillingen annerledes.

– Disse 300 avvikene er udokumenterte påstander fra Holter. Det er korrekt at det ble gjort modifikasjoner på bygget under byggeprosessen, noe som er helt vanlig. Disse ble dessverre ikke godt nok dokumentert, sier Brusdal.

Dagens Næringsliv skriver om en Veritasrapport, der det blant annet heter at det kan være "alvorlig risiko for byggets integritet og dermed for liv og helse."

Rolleblanding

– Det Norske Veritas hadde en annen rolle enn det som kommer frem i Dagens Næringsliv. Dessuten har de ikke gjort egen undersøkelser på stedet, de har kun basert sine vurderinger på Holters påstander, og avsluttet sitt arbeid i 2007, sier Brudal.

Tar affære

I samarbeid med Asker kommune og byggherren Tandberg Eiendom har AF Gruppen en plan for total gjennomgåelse av bygget og de deler av det som ikke er dokumentert. I dette arbeidet har entreprenøren hyret inn Sweco og Sivilingeniørene Munthe-Kaas og Udnes AS.

– Vi har ikke funnet noen feil som er kritiske, bekrefter sivilingeniør Trond Kjølhamar i Sweco. Han forteller at de har jobbet med bygget i flere år nå.

Bekrefter endringer

– Det er riktig at det er gjort endringer i forhold til de opprinnelige tegningene. Det meste dreier seg om knutepunkter som opprinnelig er tegnet med bolteløsninger, men som under byggingen ble sveist. Der vi ikke har kunnet komme til for å dokumentere det som er gjort uten å pigge opp betongen, har vi tegnet inn forsterkninger for sikkerhets skyld, sier Kjølhamar.

Ikke graverende

Sweco har gjennomført både elementanalyser og stabilitetskontroller for å være på den sikre siden, uten å finne graverende mangler.

– Så er Knut Finseth engasjert som uavhengig tredjepartskontrollør for å verifisere den dokumentasjonen vi og Munthe-Kaas og Udnes kommer frem til. Det har versert mye rare påstander her, sier Kjølseth.

Edward Holter ønsker ikke å kommentere denne saken overfor tu.no.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.