ARBEIDSLIV

Abelprisen til franskmann

Komiteen begrunner valget av Serre blant de 30 kandidatene med at hans bidrag til å gi matematikken en moderne form. Serre er i dag professor emeritus ved Collège de France i Paris.

I begrunnelsen heter det at "Serres arbeid favner usedvanlig vidt og dypt".

Spesielt innen områdene topologi, algebraisk geometri og tallteori har Serre utmerket seg.

Professor Lars Walløe, visepresident i Det Norske Videnskaps-Akademi, sier til Teknisk Ukeblad at Serre er en prisvinner det ikke kan stilles spørsmål ved.

Professor Reidun Sirevåg, som informerte Serre om komiteens valg, forteller at han ble meget beæret over å være den første som mottar Abelprisen, og at han ble meget glad over å motta prisen alene.

Prisen deles ut ved en seremoni i Oslo 3. juni.

Abelprisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel (1802 - 1829). Prisen tildeles av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Niels Henrik Abels minnefond ble opprettet i januar i fjor med en fondskapital på 200 millioner kroner. Ved siden av prispenger til vinneren skal avkastningen benyttes til arrangementer for barn og unge for å øke interessen for matematikk.

Nestleder i Abelstyret, førsteamanuensis Arne B. Sletsjøe, sier at det er store forhåpninger til hvordan fonden kan benyttes til å stimulere barn og unge.

- I år har vi konsentrert oss om den første prisen, på sikt tror jeg dette kan få meget stor betydning her hjemme. Vi vil støtte konkurranser både i ungdomsskoler og videregående skole.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.