Augmented Reality

– 5G og AR vil bli en velsignelse for byggebransjen

Håkon Reisvang og Jan-Erik Vinje tror byggebransjen står overfor en transformasjon vi ikke har sett maken til siden vi fikk armert betong.

Trimble Connect bruker Microsofts Hololens-briller til sine virtuelle applikasjoner for byggebransjen.
Trimble Connect bruker Microsofts Hololens-briller til sine virtuelle applikasjoner for byggebransjen. (Illustrasjonsfoto: Trimble)

Håkon Reisvang og Jan-Erik Vinje tror byggebransjen står overfor en transformasjon vi ikke har sett maken til siden vi fikk armert betong.

  • Bygg
Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Et møte mellom fem digitale teknologier er i ferd med å danne grunnlaget for en IT-revolusjon som vil forandre alles forhold til den fysiske virkeligheten. Fenomenet som kombinerer disse teknologiene, har fått navn som Mirror world, AR-sky og Spatial web.

De fem teknologiene er:

  • GIS (geografiske informasjonssystemer)
  • AR (augmented reality)
  • AI (artificial intelligence)
  • Edge computing
  • 5G

Ved å kombinere disse teknologiene kan nye, maskingenererte 3D-kart oppgradere omgivelsene våre digitalt. Vi vil kunne hente opp og interagere med geografisk forankrede 3D-data i alle tenkelige former og for alle tenkelige formål, som om de var en del av vår fysiske virkelighet.

Fantastiske muligheter for byggebransjen

Et tidlig eksempel på denne teknologien kan du prøve i dag med Live View i Google Maps, som tilbyr AR-veivisning som er langt mer nøyaktig enn GPS. Her bruker Google Maps en egenutviklet løsning de kaller Visual positioning service for å gi særdeles nøyaktig geografisk posisjon og orientering til smarttelefonen. Dette fungerer gjennom matching i skyen av visuelle kjennetegn som fanges av mobilkameraet med data fra blant annet Streetview.

Jan-Erik Vinje (t.v.) er full-stack-utvikler hos Norkart og leder av organisasjonen Open AR Cloud (OARC). Håkon Reisvang er sivilingeniør med master i konstruksjonsteknikk og TU Byggs spaltist om digitaliseringen av byggebransjen.
Jan-Erik Vinje (t.v.) er full-stack-utvikler hos Norkart og leder av organisasjonen Open AR Cloud (OARC). Håkon Reisvang er sivilingeniør med master i konstruksjonsteknikk. Foto: Harald Brombach og Knut Bjørheim

Selskaper som Google, Apple, Facebook, Amazon og Alibaba investerer for tiden milliarder i utviklingen av denne teknologien, og det har dukket opp flere titall oppstartsselskaper i dette segmentet de siste par årene.

Etter å ha hengt etter andre bransjer digitalt og i produktivitet kan byggebransjen nå stå overfor en transformasjon vi ikke har sett maken til siden vi fikk moderne byggeteknikker med stål og armert betong for 150 år siden.

Alle faser av bygningers livsløp, fra ideutvikling, prosjektering og anleggsarbeid til drift og rivning, vil gjennomgå betydelige forbedringer.

Noe for regjeringskvartalet?

Det kanskje viktigste vi kan bruke de nye mulighetene til, er å oppføre bygg som maksimerer nytteverdien for eiere og samfunn og bidrar til trivelige og funksjonelle omgivelser. EGX-plattformen som NVIDIA lanserte 21. oktober 2019, viser at det nå er mulig å visualisere ulike forslag til bygg på en AR-enhet i full skala på det stedet det skal bygges.

Dette lar seg gjøre ved hjelp edge computing og 5G. Edge computing er en variant av cloud computing, hvor man flytter datakraften nær brukeren slik at man får superkort responstid (1–10 millisekunder).

Ved først å bruke AR sky-teknologi for å finne brukerens geografisk posisjon og orientering, kan denne deretter sendes til en lokal superdatamaskin som genererer fysisk korrekt og høyoppløselig 3D-grafikk i sanntid fra brukerens synsvinkel. Denne grafikken sendes tilbake til den mobile enheten uten merkbar forsinkelse.

Tidlige 5G-piloter kan tilby den båndbredden som kreves. Telenor og Ericsson begynner å rulle ut 5G i Norge i 2020. Hadde vi hatt denne teknologien da vi skulle bestemme oss for fasademateriale til det nye Munch-museet, er det godt mulig vi ville ha unngått den uheldige «autovern-overraskelsen» vi fikk på dette signalbygget.

Kanskje det er en idé å benytte slik teknologi til å visualisere planene for det nye regjeringskvartalet, for eksempel?

Les også

Nærmer oss digital tvilling

Digitale 3D-modeller (BIM) på byggeplassen hjelper både mennesker og roboter å jobbe raskere og bedre. Når arkitektforslaget er vedtatt, skaper bygningsingeniører en detaljert BIM-modell. Med AR sky-teknologi får vi endelig plassert BIM-modellen der den hører hjemme: nøyaktig der bygget skal stå.

En forløper til slik teknologi ble nylig brukt under byggingen av Johan Sverdrup-plattformen, hvor onsite 1:1-BIM hjalp bygningsarbeidere med å oppdage hundrevis av feil og avvik før de fikk mer alvorlige konsekvenser.

AR sky-teknologi kan også brukes til å styre anleggsroboter til å utføre presisjons- eller rutinearbeid i henhold til BIM-modell. Prinsippet er allerede demonstrert i praksis.

Levende digital tvilling øker verdien av bygget for brukere og eiere og kutter vedlikeholdskostnader. Underveis i prosessen knyttes alt av bygningselementer, teknisk utstyr og sensorikk til BIM-modellen, ved hjelp av linked data. Dermed blir modellen mer og mer en reell digital tvilling av bygget.

Trygg og miljøvennlig rivning

Dermed vil dessuten brukere av bygget ha tilgang til blant annet skjult teknisk anlegg, IoT og sensorikk. En digital tvilling kan gi brukere kontroll over byggets virkemåte og driftsansvarlige oversikt over status og tilstand. Når vedlikehold skal gjøres, vil AR sky-teknologi sørge for at alt av teknisk informasjon og skjulte rør og ledninger kan hentes fram og visualiseres.

Om et bygg må rives, vil en slik komplett 3D-modell gjøre rivningsarbeidet tryggere, mer effektivt og miljøvennlig. Rivningsarbeiderne vil få nøyaktig informasjon om alle materialer og bygningsmaterialer og anvisninger for trygg og bærekraftig demontering/rivning.

Gjenvinningsgraden vil stige. Rivningen kan gjøres fortere og med lavere risiko for ulykker.

Voksesmerter

De fleste som investerer i utviklingen av denne teknologien, lager proprietære plattformer som ikke fungerer sammen med andre. Men det finnes unntak.

6. desember besluttet Open Geospatial Consortium at det skulle dannes en arbeidsgruppe for å utvikle en universell standard og referanseramme for geografisk posisjon og orientering (Geopose). Dette vil være nyttig for å kunne angi nøyaktig posisjon og orientering av en 3D-modell av et bygg på tvers av alle plattformer.

Proprietære løsninger skaper unødig mye plunder for både brukere og de som vil lage innhold og tjenester til dem. Muligheten for oppskalering hemmes også.

Det er bare å krysse fingrene for at de som satser på åpne plattformer, vinner fram.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå