KRAFT

50 urørte vindkraftsøknader

Jannicke Nilsen
7. des. 2007 - 10:20

115 konsesjonssøknader og meldte vindkraftprosjekter ligger nå hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Over 50 av dem er ikke en gang rørt.

Direktoratet er helt klare på hva de prioriterer når de behandler søknader om konsesjoner til kraftproduksjon. Det er ikke vindkraftsøknader.

- Ganske ille

- Vi har et hundretalls vindkraftprosjekter under behandling på ett eller annet stadium. Over 50 av dem har vi ikke startet behandlingen av i det hele tatt. Det er ganske ille, sier avdelingsdirektør for konsesjons- og tilsynsavdelingen i NVE, Bjørn Wold.

På topp på prioriteringsliten til NVE er søknader om utbygging av linjenettet.

- Kraftlinjene er selve blodåren i samfunnet. De er viktige å få på plass for å få best mulig kraftflyt, og stadig flere ansatte jobber med dette hos oss, sier Wold.

Jumboplass

Nummer to på prioriteringlisten er søknader om konsesjon til å bygge småkraftverk, fjernvarme, og eldre, store vannkraftverk som skal fornyes eller utvides. På jumboplass kommer gasskraft, kullkraft - og nettopp vindkraft.

Til tross for at vindkraftbransjen er nær unisont enige om at vilkårene for vindkraftproduksjon i Norge er altfor dårlige, legger det ingen demper på planleggingslysten.

Men direktoratet har merket seg at ingen utbyggere setter spaden i jorda.

Ingen bygger

- En av grunnene til at vi prioriterer slik vi gjør, er at vi ser at med dagens utbyggingskostnad, strømpriser og støttenivå er det ingen som bygger, men bare sitter på konsesjonen, sier Wold.

En annen årsak er kapasitetsproblemer. NVE har et tredvetalls årsverk til å behandle alle konsesjonssøknadene. Mens sju årsverk behandler kraftlinjeutbyggingssaker, er bare tre til fem årsverk satt til å behandle såkalte uprioriterte saker som vindkraft, gasskraft og kullkraft.

- En vanlig vindkraftsak av litt størrelse bruker vi mellom 1 og 2 årsverk på. Det sier litt om hvor stor kapasitet disse sakene tar, sier Wold.

Baker for smed

Norsk Vindkraftforening (Norwea) er skuffet over beskjeden om at vindkraftsøknader plasseres i nederste skuff hos NVE. Men det er ikke direktoratet generalsekretær Øyvind Isachsen vil rette kritikken mot.

- Det er veldig synd, men vi vil ikke rette baker for smed. NVE gjør en kjempejobb med de få folkene de har til rådighet. Det verste er likevel at norske myndigheter tilbyr rammebetingelser som fører til at hele vindkraftseksjonen i NVE kan legge ned, Isachsen.

Hurtigbehandling

Norwea har tro på at regjeringen vil endre rammebetingelsene, og når det eventuelt skjer vil de komme med krav:

- Det tar fire-fem år å få konsesjon til vindkraftutbygging, og det koster veldig mye penger. NVE må få en foreløpig hurtigbehandling av alle sakene, slik at de som åpenbart vil få nei i enden av konsesjonsbehandlingen får rask avklaring. Og så må ikke minst NVE få fler ressurser til å behandle alle sakene, sier Isachsen.

Her er antall saker til behandlig hos NVE i øyeblikket. Tallene er cirkatall. Mange av sakene er ofte omfattende og svært kontroversielle:

  • 2500 kilometer 420 V kraftledninger fordelt på ulike saker.
  • 20 saker med kraftledninger på lavere spenningsnivå.
  • 350 småkraftssaker, hvorav 190 har kommet i inneværende år. I løpet av 2007 vil cirka 80 av sakene være ferdigbehandlet.
  • 20 søknader om ny vannkraftutbygging av større størrelse (over 40 GWh).
  • 100 revisjonssaker på gamle konsesjoner på eksisterende vannkraftverk (utvidelse, fornyelse)
Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.