T2

5 tips til raskere mobillading

For folk i farta.

23. feb. 2014 - 09:50

Langrennsdrakten er klistret til kroppen. Kona og to skrikerunger sitter klare i bilen. Du har planer for søndagens skitur. Et møte med en annen familie. Du gleder deg til å ta det obligatoriske «hele familien på tur»-bildet og legge ut på Facebook.

Men mobilen vil noe annet. Ladningen kryper ned mot tre prosent. Du plugger den i PCen. Trenger bare noen skarve prosenter. Du verden så treigt det går.

Heldigvis finnes det råd for raskere lading.

Merk: Punkt én og to i denne artikkelen baserer seg på strømdata fra Iphones telefoner og veggadaptere. I virkeligheten gjelder punktene de fleste nyere mobiltelefoner.  Punkt 3, 4 og 5 gjelder for alle mobiler med litiumionebatteri.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet

1. Bruk veggadapteren

Å plugge mobilen i laptopen er ofte det mest lettvinte, men ikke det som gir deg raskest opplading. Kabelen mellom PCen og en Iphone benytter seg av USB 2.0 for å tilføre mobilen strøm og overføre data. For de fleste PCer betyr dette en ladestrøm på cirka 500 milliampere. Dette er for lite for de fleste moderne smarttelefoner. Heldigvis leveres mange telefoner med en veggadapter som er tilpasset din mobil.

En Iphone kan for eksempel ta i mot en ladestrøm på 1.25 ampere. Iphones veggadapter til stikkontakten kan, med sine fem watt og fem volt, levere én ampere ladestrøm.

På grunn av litiumionebatteriets egenskaper er det dessverre ikke slik at ladetiden halveres når strømtilførselen dobles. Ved å kvitte seg med denne flaskehalsen klarte likevel mannen bak bloggen Whenwillapple å redusere ladetiden på en Iphone 4 med en halvtime for en full ladesyklus.

Apple peker selv på bruk av strømadapter som den raskeste oppladningsmetoden for deres produkter.

Batteriets maksimalt tillatte ladestrøm vil variere fra mobil til mobil og produsent til produsent. Dette står ofte oppgitt på baksiden av batteriet.

Les også: Nå kan du plugge iPhonen rett i stikkontakten

2. Stopp dataoverførsel

Hvis man ikke har en strømadapter eller stikkontakt i umiddelbar rekkevidde, kan dette punktet være nyttig:

En oppdatering av USB 2.0 grensesnittet i 2009 gjør det mulig å overføre 1.8 ampere gjennom kabelen - nok til å dekke de fleste telefonbatteriers maksgrense. Dette vil kun fungere for dedikerte ladere. Husk derfor å skru av synkronisering mellom PCen og telefonen for å stanse dataoverføring.

Senere oppdateringer gir USB 2.0-standarden en ladestrøm på 1.5 ampere også under synkronisering. Med andre ord vil effekten av dette punktet avhenge av hvilken PC du bruker.

Senere oppdateringer gir USB 2.0-standarden en ladestrøm på 1.5 ampere også under synkronisering. Med andre ord vil effekten av dette punktet avhenge av hvilken PC du bruker. Illustrasjon: Lina Merit Jacobsen

Dersom du bruker en USB-hub er det viktig å koble fra andre innganger, da disse kan stjele strøm fra samme USB-port som telefonen.

Les også: 25 smarte tips og triks til iPhone

3. Skru av mobilen

Selv under tung dataspilling vil de fleste PCer fortsette å lade opp batteriet like effektivt. Dette skjer fordi en strømkrets går utenom batteriet, samtidig som batteriet forsynes med en egen ladestrøm.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Mens PCer ofte lar være å spise av batteriet mens de er plugget i, er ikke dette tilfellet for en typisk smarttelefon. Under spilling og videostrømming kan man oppleve at batterikapasiteten står på stedet hvil, til tross for at mobilen er koblet til.

For en raskest mulig lading bør en derfor skru av telefonen. Alternativt kan man sette den på flymodus og skru ned lysstyrken på skjermen. Da vil telefonen kutte energikrevende lys og trådløs kommunikasjon.

Les også: ST Ericsson halverer ladetiden

4. Utnytt startfasen

Som en tommelfingerregel vil oppladingen i litiumionebatterier prosentvis skje raskest mellom 0 og cirka 80 prosent av oppladingen. I denne fasen tilføres nemlig batteriet en mer eller mindre konstant høy strøm.

Etter en viss tid inntar mobilbatteriet metningsfasen og mengden tilført strøm går drastisk ned.

Forskjellen mellom å bruke et strømadapter eller en USB-tilkobling til PCen blir altså mye mindre eller forsvinner helt i denne fasen av ladingen.

Lars Ole Valøen, som har doktorgrad i batteriteknologi, forklarer hvorfor batteriet ikke tilføres konstant strøm gjennom hele oppladingen.

– Man kan i teorien kjøre konstant strøm hele tiden. Da får du kanskje ladet opp til mellom 80 og 90 prosent før maksimalspenningen i batteriet nås, så du får ikke fylt batteriet helt opp, forklarer Valøen.

– Man kan i teorien kjøre konstant strøm hele tiden. Da får du kanskje ladet opp til mellom 80 og 90 prosent før maksimalspenningen i batteriet nås, så du får ikke fylt batteriet helt opp, forklarer Valøen. En typisk ladekurve for litiumionebatterier viser forholdet mellom tilført strøm, spenning og oppladet kapasitet. IBT Power

En annen risiko ved konstant strøm i sluttfasen av oppladingen er litiumsplettering. Litium legger seg da på utsiden av batterielektroden, i stedet for å gå inn i den, opplyser eksperten.

Heldigvis er ikke dette noe brukeren trenger å tenke på. Alle mobiltelefoner beregnet på litiumionebatterier inneholder i dag sofistikert elektronikk for å holde batteriet innenfor tillatte strøm- og spenningsgrenser. Dersom du har dårlig tid kan det likevel være nyttig å vite at batteriet lades mest effektivt i starten av oppladingen.

Les mer om hvordan litiumionebatteriet er bygget opp i vår innsiktsartikkel.

5. Unngå kalde temperaturer

I motsetning til nikkel-metallhydridbatterier påvirkes ladeeffektiviteten til litiumionebatterier i liten grad av temperatur. Oppladingen av disse ligger stort sett på 97 til 99 prosent effektivitet så lenge man holder seg innenfor batteriets yttergrenser for lading.

I kalde Norge kan det derfor være nyttig å vite at den nedre grensen ligger rundt fem grader. Under fem grader kan ladestrømmen reduseres som et resultat av økt indre motstand i batteriet. Da tar det mye lengre tid å få ladet batteriet.

For kjemikerne der ute: Redusert diffusjonshastiget gir større konsentrasjonsgradienter i elektrolytten i batteriet samtidig som hastigheten for elektrodereaksjonene går ned når temperaturen går ned. I praksis må derfor ladestrømmen reduseres for å holde batteriet innenfor tillatte spenningsgrenser. 

Dersom den indre temperaturen i batteriet går under frysepunktet, vil man ofte ikke kunne lade et ordinært litiumionebatteri i det hele tatt.

Ved høye temperaturer går batteriets indre motstand ned, og man kan faktisk se marginale økninger i ladeeffektiviteten. Her må man riktignok begrense seg, da for mye varme kan drepe batteriet fullstendig. Ved en indre temperatur mellom 70 og 90 grader kan batteriet ekspandere og sprekke opp telefonen din.

Hovedkilder: Battery University og CTO Dr Lars Ole Valøen i Grenland Energy.

 

Les også:

Vi har prøvd de nyeste mobilene  

Googles nyeste telefon kan kartlegge omgivelsene i 3D

Her er mobilen du kan ha med ut på oljeplattform  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.