24 megapiksler fra Sony

24 megapiksler fra Sony
Sonys nye toppmodell på speilreflekssiden er a77. Bilde: Sony

Det blåser på kameratoppene og den beste kuren mot iskulde fra kundene er å lansere nye modeller. Alle de store trekker nå nye modeller ut av ermet.

Sony slår grundig på stortromma med nye modeller i det semiproffe segmentet

Nytt flaggskip

Nye a77 er Sonys nye toppmodell på speilsiden. I motsetning til mange andre kameraer har dette en bildesensor i APS-C format (23.5 x15.6 mm).

Det vil si litt mindre enn de største sensorene som er basert på det gamle filmformatet. Likevel har de utstyrt kameraet med 24,3 megapiksler.

Og selskapet lover en modell så spekket med teknologi at det skal overgå alle forventninger. Vi får se.

Det vi kan

I fjor lanserte Sony speilreflekser med gjennomsiktig speil og det viderefører de nå.

a77 får den samme teknologien. Sony mener slike speil er helt overlegne, spesielt fordi de gir mulighet til full autofokus under videofilming og færre bevegelige deler.

Kameraet kan ta heftige 12 bilder i sekunder samtidig som det er det raskeste APS-C-kameraet i verden med utskiftbar optikk. Den nyutviklede sensoren er mer lysfølsom enn tidligere og gjør at man kan strekke ISO-området fra 50 til 25 600.

En nyutviklet Bionz-bildeprosessor hjelper til med å holde støynivået nede.OLED

Den største nyheten som a77 bringer til torgs er kanskje at Sony har utstyrt det med en søker basert på en nyutviklet OLED-skjerm.

I stedet for å se inn i søkeren og få et optisk bilde fra speilet ser man på skjermen, noe som hittil har vært forbeholdt de såkalte hybridkameraene. Det man ser er det sensoren ser, og OLED-skjermen klarer å gjengi et fantastisk bilde i XGA-oppløsning med mye bedre fargemetning og kontrast enn LCD-søkere.

Det gjør at man får et mye bedre inntrykk av bildet som sensoren fanger inn. Det betyr også at man kan vise innstillinger på skjermen og forhåndsvise bildet når det er tatt.

Utfellbar

På baksiden finner man en tre tommer stor utfellbar skjerm som kan vris og vrenges på en helt ny måte i tre akser.

Kameraet kan ta full HD med 25 bilder i sekundet og mate dem ut progressivt i stedet for linjeflettet som før. Under filming av video aktiviseres en treveis stabilisering.

Som proffkameraene har a77 doble kontrollhjul. Kamerahuset er i en magnesiumlegering og utstyrt med o-ringer og pakninger som skal gjøre det svært værbestandig. Et belegg i gummi gjør at det skal ligge stødig i hendene.

a77s lillebror får navnet a65.

Ultraraskt

Det gjennomsiktige speilet bidrar til at kameraet blir veldig raskt. I tillegg har det en stort buffe som kan svelge unna bildene etter hvert som de kommer.

Bufferet kan lagre hele 13 bilder i RAW-format før man må ta en pause. Sony har også lagt seg i selene for å få fokusene til å følge bevegelige objekter når man tar bilder.

Stabilt

Kameraet har optisk stabilisering, men bruker elektronisk stabilisering når man filmer video. Mange objektiver har kjente svakheter, uten at det betyr så mye.

a77 er utstyrt med informasjon om eventuelle svakheter i Sonys objektiver og korrigerer automatisk for dem

Kameraet kan sette samme mange bilder til et stort panorama og attpå til lage et 3D-bilde av dem. Det har en drøss med funksjoner som gjør det mulig å lage bildeeffekter ut av bildene man har tatt uten å sende dem til PC-en.

Prisen for den nye herligheten er 11 900 kroner med et 18-55 mm-objektiv.

Lillebror

Sony lanserer også en lillebror til denne toppmodellen. a65, som det heter, har mange av de samme spesifikasjonene, men har litt billigere kamerahus, litt lavere hastighet og 15 i stedet for 19 punkts autofokus.

Til en pris på 8700 kroner med et 18-55-objektiv vil nok de fleste få alt de trenger med lillebror.

NEX-7 SPEILLØS AUTOFOKUS: Ved å introdusere et adapter med innebygget tranparent speil og autofokus slipper Sonys nye hybridkameraer, slik som dette NEX-7-kameraet, å basere seg på kontrastbasert autofokus under videofilming.

NEX-7

For de som vil ha et så lite kamera som mulig uten at det går ut over spesifikasjonene, er den nye hybridmodellen NEX-7 et interessant valg. Dette er Sonys nye speilløse systemkamera som ser ut som et litt velvoksent kompaktkamera, men som har utskiftbar optikk. Sensoren og OLED-søkeren er den samme som på speilrefleksene.

Noe av utfordringen til speilløse kameraer er hastigheten, men den nye NEX-en skal være kjapp nok.

Utløserhastigheten er 20 ms, noe Sony selv påstår er verdens beste med veldig god margin. Dette er også den første NEX-modellen med innebygget blits. Det har i tillegg magnesiumhus og grep i gummi.

10.400 kroner er prisen med det enkleste objektivet.

Lillebror

Sony lanserer også en oppfølger til populære NEX5. 5N har ikke søker, men må klare seg med LCD-platen. Det har en sensor på 16 megapiksler, men samme sensorstørrelse som de andre modellene i APS-C-format.

Berøringsskjerm skal gjøre det lett å sette fokuspunkt. Trykker du på en person vil kameraet fokusere på vedkommende og til og med følge etter personen ved bevegelser.

Som de andre kameraene kan også dette filme i full HD. NEX-5NK er betegnelsen på modellen med standardobjektivet på 18-55 mm.

Det koster 5.900 kroner.

Les mer om: