T2

2,6 millioner nordmenn plages av støy

Dette mener Verdens Helseorganisasjon

  • I henhold til Verdens Helseorganisasjon er 30 db høyeste nivå for å oppnå en fredfull søvn uten forstyrrelser.
  • Hørselskader kan oppstå ved 85 db.


Dette viser en fersk undersøkelse som Infact har gjennomført for AEG-Electrolux.

Undersøkelsen er gjort i forbindelse med markeringen av Den internasjonale støyfriedagen som er i dag.

Svært høye tall

– Dette er oppsiktsvekkende høye tall, konstaterer administrerende direktør Arne Håkon Burdal i Electrolux Norge.

Noe av årsaken til støyplagene kan skyldes nye interiørtrender i hjemmet. Vi pusser opp som aldri før. Skillevegger blir revet bort, og vi ønsker åpne løsninger og alt på ett plan.

Medaljens bakside kan være at vi blir mer utsatt for støy i eget hjem.

Verst på kjøkkenet

– Tallene bekrefter vårt viktige arbeid for å bekjempe forurensende hverdagsstøy, sier daglig leder Hanne Herrman i Norsk forening mot støy.

Undersøkelsen understøtter annen dokumentasjon knyttet til støy fra husholdningsapparater i europeisk sammenheng.

AEG-Electrolux ”Noise Report”, en av de største støyundersøkelsene gjennomført i Europa, avslører at 40 prosent av de spurte mener støynivået fra egne husholdningsprodukter er for høyt. Undersøkelsen viser også at kjøkkenet er det rommet som forårsaket mest støy.

Mindre energikrevende

– Skrur man på både kaffetrakter, vannkoker, oppvaskmaskin, miksmaster og matmølle samtidig, er det vanskelig å føre en normal samtale dersom man oppholder seg i nærheten av kjøkkenet. Mange blir irritert over alle ulydene, selv om desibelnivået er innenfor ”akseptable rammer” for å unngå hørselskader. Kjøkkenet er ofte boligens sosiale midtpunkt og viktigste oppholdsrom. Derfor er vi glade for at store hvitevareprodusenter tar tak i problemet og sørger for at forbrukerne kan velge stillegående alternativ. Støysvake produkter er mindre energikrevende og dermed viktige skritt i utviklingen av miljøvennlige hvitevarer, sier Herrman.

Mest plaget om kvelden

Nesten halvparten av de som plages av støy fra egne husholdningsprodukter opplever problemet som størst på kvelden. Omlag 25 prosent opplever de største plagene på dagen.

To prosent - eller cirka 70.000 nordmenn - får forstyrret nattesøvnen på grunn av ulydene fra husholdningsapparater.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.