OLJE OG GASS

1,4 milliarder for en brønn

Ole K. Helgesen
29. jan. 2009 - 11:32
Vis mer

Total hadde oppstartsproblemer på Victoria-boringen grunn av dårlig vær, men ifølge informasjonssjef Dag Olaf Ringe har framdriften vært god etter at boringen startet 20. januar.

Stor og dyr

Boringen av en avgrensningsbrønn i det utfordrende Victoria-feltet er nesten et år forsinket på grunn av riggen West Phoenix ikke har kommet på plass i tide.

Den rådyre riggen til Seadrill er stor nok til å fylle hele Viking stadion.

Å bore den første brønnen på Victoria koster 1,4 milliarder kroner.

Stort funn

Victoria regnes som det største ikke-utbygde gassfunnet på norsk sokkel.

– Avgrensningsbrønnen på Victoria vil gi oss bedre forståelse for hva vi har med å gjøre. Vi vet at det er gass, og vi vet at det et svært høyt trykk og høy temperatur og et tett reservoar. Men vi vet ikke hvor stort feltet er. Da ExxonMobil fant feltet, ble ikke brønnen testet fordi utstyret ble ødelagt av den høye temperaturen, forteller viseadministrerende direktør i Total E&P Norge, Gunnar Syslak.

Ydmyke for oppgaven

Det er en uhyre komplisert boring.

Reservoaret ligger hele 5500 meter under havbunnen. Der er trykket over 800 bar, noe som er fire- fem ganger høyere enn de fleste andre reservoarene på sokkelen. Temperaturen er ekstreme 200 grader.

– Dette feltet er utfordrende på alle måter, og vi er svært ydmyke for oppgaven. Men jeg har stor tro på at vi vil lykkes, sier Syslak.

Total-sjefen ser for seg produksjonsstart på Victoria i 2017 om alt går som selskapet håper.

Gunnar Syslak er nestsjef i Total E&P Norge

Hild har stort potensial

Etter at riggen West Phoenix er ferdig på Victoria skal den benyttes av et annet selskap før Total får den tilbake i slutten av 2009. Da skal den bore i gassfunnet Hild i Nordsjøen som ble påvist i 1978.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi har fått ny seismikk som gir oss et bedre bilde av Hild. Og vi ser at det kan være mulig med en utbygging. I så fall kan det være aktuelt med oppstart i 2014. Det er også påvist en oljesone i Hild. Den kan vi starte å utvinne i 2015, sier Syslak.

Total mener Hild kan være det største ikke-utbygde funnet i Nordsjøen. Anslagene for reservene er svært usikre, helt fra 6 til 50 milliarder kubikkmeter gass. Men funnet er komplekst og oppdelt.

Ifølge Ringe vil både Victoria- og Hild-prosjektet gå som planlagt på tross av krisen i verdensøkonomien.



Ny energi

Syslak forteller at Total også skal vurdere et prospekt som ligger i Heimdal-området.

– Vi ser nå på dette prospektet med nye øyne, og i løpet av 2009 skal vi utvikle en plan for Heimdal. Dersom vi går for en utbygging kan det bli oppstart i 2013.

– Planene våre har gjort noe med stemningen i organisasjonen. Det er ikke tvil om at folk har fått ny energi etter at det ble tydelig at vi satser stort på sokkelen, sier Ringe.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.