• Stor sensor: Det nye kompaktkameraet til Nikon har en sensor i DX-format. Det vil si en brikke med 23,6 ganger 15,7 mm. Det gir mye mindre støy når lysforholdene er dårlige. Foto: Nikon

NIKON COOLPIX A

Nikon minst på størst

Nikon lanserer kompaktkamera med samme sensorstørrelse som i speilreflekser.

Er det noe mange glemmer når de ser etter nytt kamera, så er det størrelsen på sensoren. Jo større sensor, jo mer lysstyrke, er den generelle regelen.

Typisk har speilreflekser store sensorer, kompaktkamera små og mobiler bittesmå. Da sier det seg selv hva som lager best bilder og ikke minst hvem som er best når det mangler lys.

Nå tar Nikon til fornuften og lanserer verdens minste kamera med sensor i DX-format. Altså det formatet som brukes av de fleste speilrefleksmodellene.

Les også: Ny mobillinse lar deg fokusere i etterkant

Lyssterkt objektiv

Ikke har de tatt helt av inn i megapikselhimmelen heller, men med Coolpix A har hatt vett til å stoppe på 16,2.

Sammen med et fast objektiv på 28 mm og med en lysstyrke på f2,8 burde dette være innendørskameraet fremfor noen. Med en Iso fra 100 til 6400 burde det gi bilder uten støy ved raske bevegelser og svært dårlige lysforhold.

Uten filter

På samme måte som Nikon har gjort i det siste, er dette kameraet også fritt for lavpassfilter. Signalene er rene nok og da trenger de ikke gå omveien om filtrering med de fordelene det byr på.

I denne klassen er det selvfølgelig lagring av bilder i samme 14-bits RAW-format som speilrefleksene kan by på og masse funksjonalitet i samme klasse.

Baksiden av medaljen er prisen. Og kanskje mangelen på zoom. 8690 kroner er ikke hverdagskost i kompaktklassen. Men det er ikke DX-sensor heller.

Les også:

Nikon kurtiserer speilentusiastene

Er klokka den nye greia?

Slik skal Nokia ta tilbake Norden  

annonse:
annonse:
Fikk du med deg?

Hva kan tynes ut av et 18 volts verktøybatteri?

TEST: Vi sjekker sirkelsager og boremaskiner.

Vi tester ni hodetelefoner

Alt varierer vilt når vi ser på ni hodetelefoner. Lydgjengivelse, design, pris og teknologi.

TU tester elmotorsykler: «Herre min hatt, så morsomt!»

En moderne motorsykkel trenger ikke fossilmotor for å ha høy ytelse.