Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Derfor sparer stiftelsen store summer på denne lille boksen

Kreativ bruk av denne streamingboksen fører til store arbeidsbesparelser i stiftelsen Signo.

Fornøyd: Thomas Nielsen har spart mange arbeidstimer etter innføringen av Pearl-boksen, som gjør kompliserte opptak lett for brukerne.
Fornøyd: Thomas Nielsen har spart mange arbeidstimer etter innføringen av Pearl-boksen, som gjør kompliserte opptak lett for brukerne.
Del

Andre må få se hvor bra og nyttig dette er

Thomas Nielsen

Høyt over Indre Oslofjord finner vi et hvitt trehus, med en hektisk liten IT-avdeling. Thomas Nielsen, som styrer med det meste innenfor IT hos stiftelsen løper frem og tilbake en varm sommerdag. Men han tar seg tid til å vise frem en av de mest tidsbesparende nyvinningene institusjonen har tatt i bruk den siste tiden.

– Andre må få se hvor bra og nyttig dette er, forteller han og viser entusiatisk frem boksen som har spart han for utallige antall timer med brukerstøtte.

Ved første øyekast er den litt underveldende. En liten boks med kun én knapp, men under panseret ligger det geniale.

Enkelt: Pearl-enheten er lett å sette opp, og kan tas med dit innholdet faktisk produseres.  Foto: Epiphan.
Enkelt: Pearl-enheten er lett å sette opp, og kan tas med dit innholdet faktisk produseres.  Foto: Epiphan.

Men først, la oss spole tilbake circa et år i tid. På Signo foregår det hele tiden en masse aktivitet, en arbeidsplass hvor mange døve og hørselshemmede arbeider. En av oppgavene som foregår på senteret, er å dokumentere samtaler mellom leger, psykologer og brukere av senteret. Disse samtalene utføres på tegnspråk, og siden tegnspråk er et visuelt språk er den letteste løsningen å lage et videopptak av intervjuet.

– Vi har prøvd tidligere med to videokamera og sleit mye med synkroniseringsproblemer, forklarer Nielsen. Han var med på prosessen med å sette de to opptakene sammen manuelt, og det tok mye tid.

– Opptakene brukes i undervisning og analyser, der det kreves komplett visuell oversikt og minst mulig problem med videoopptaket.

Etter å ha tatt kontakt med utstyrsleverandøren Leteng, og luftet problemene med det daværende utstyret, landet Nielsen på en helt ny løsning. Dermed har vi kommet til junidagen i 2016.

Brukte Pearl på helt ny måte

Løsningen ble videosystemet Pearl fra Epiphan, et slags multiverktøy for videoproduksjon. Måten den er satt opp hos stiftelsen Signo er nok helt annerledes enn hvordan produsenten så for seg at den skulle brukes. Men fungerer, det gjør den!

– Hovedpoenget med dette systemet er først og fremst at det er veldig praktisk for alle parter, forklarer Nielsen.

Fleksibel: Pearl-enheten har god mulighet til tilknytning, både for de som bruker analog overføring av videosignal, via VGA for presentasjoner og digitalt via HDMI. All miksing skjer automatisk og ut spyttes en strøm klar til å brukes på CDN, YouTube eller for eksempel Facebook Live. Opptaket lagres også, for senere bruk.
Fleksibel: Pearl-enheten har god mulighet til tilknytning, både for de som bruker analog overføring av videosignal, via VGA for presentasjoner og digitalt via HDMI. All miksing skjer automatisk og ut spyttes en strøm klar til å brukes på CDN, YouTube eller for eksempel Facebook Live. Opptaket lagres også, for senere bruk.

Slik det er satt opp i intervjurommet, er to små videokameraer koblet rett opp til Pearl-enheten. Kameraene er koblet opp med analoge linjer, men kan også bruke HDMI dersom det er nødvendig.

Pearl-enheten er konfigurert til å ta i mot de analoge signalene, automatisk sette de sammen i synkroniserte filer og så lagre opptakene.

Nå slipper de som trenger opptak av samtalene å knote med flere forskjellige kamera, lagring og distribusjon av filene.

– Det er utrolig enkelt, bare klikk på opptaksknappen, så er det bare sette i gang med samtalen, sier Thomas enutiastisk. De som trenger tilgang til videofilene, kan nå dem via det lukkede lokalnettet når de logger seg på Pearl-enheten.

Sparer en masse tid

For det var Thomas som hjalp til med etterbehandlingen av opptakene, der synkroniseringen var en nøtt å knekke hver eneste gang. Etter investeringen i Pearl-enheten sparer han, og arbeidsgiveren, en masse tid. Som alle andre steder, er tid penger for stiftelsen Signo.

– Som oftest er det litt vanskelig for ledelsen å innse besparingen, fordi man må forklare dem så godt hvor mye vi ansatte taper på timelønn, forklarer Thomas.

Prisen på Pearl-produktet endte opp et stykke over prisen for to videokamera som man brukte i den gamle løsningen, men tidsbesparelsen viste seg å være drastisk.

– Denne timelønnen gikk til bortkastet tid for å få det tidligere systemet til å funke, noe som innbærer flere timer etterarbeid med å få synkronisert to samtidige opptak.

Allsidig streaming boks

– Nå kan en hel videosending styres fra podiet av foreleseren selv. Det kan være et enmanns-show!

Anders Stokke

Pearl-enheten, som av sikkerhetsgrunner står innelåst på et intervjurom, gjør jobben over all forventning. I tillegg har Pearl-enheten andre funksjoner som Thomas vurderer. De funksjonene produsenten Epiphan hadde i tankene da de laget den: super-enkel streaming og distribusjon av video.

Pearlenheten kan konfigureres til å sende ut en ferdig laget stream med bilde-i-bilde, og er supermobil. Dermed er terskelen for å streame arrangementer, konferanser og mye annet til et stort publikum i døvemiljøet, vesentlig senket.

– Det er en god mulighet der, sier Thomas.

Selv om de så langt ikke har tatt i bruk live-funksjonen, er oppsettet enkelt nok til at de fleste med noe som helst IT-erfaring kan gjøre det.

Signo servicesenter, IKT har god kompetanse innenfor sitt felt, andre steder kan det være knappere med ressurser for å sette opp utstyr. Da er det viktig at terskelen er så lav som overhodet mulig.

– Hele systemet er veldig enkelt å sette opp for IT-avdelingen, og veldig enkelt for sluttbrukerne å anvende.

Øker nytten av undervisning

Streaming-ekspert fra Leteng, Anders Stokke mener Pearl har gjort hverdagen lettere for de som trenger streamingtjenester jevnlig.
Streaming-ekspert fra Leteng, Anders Stokke mener Pearl har gjort hverdagen lettere for de som trenger streamingtjenester jevnlig.

Med utstyr som Pearl-enheten fra Epiphan, er det lett å øke verdien av for eksempel undervisning som allerede utføres. En liten ekstra komponent som gjør undervisningen tilgjengelig for et større publikum, for lav kost. Der opptak og sending av en forelesning eller konferanse før krevde eget mannskap for å håndtere sendingen, kan alt nå styres fra podiet av foreleseren selv.

– Det kan være et enmanns-show, eller noen kan sitte og redigere sendingen mens den pågår, forklarer Anders Stokke, produktspesialist i Leteng.

Han ser for seg store muligheter til å ta fjernundervisningen ut i felten, med ferdiginnstilte pakker som kan settes opp raskt og enkelt.

– Siden utstyr som Pearl er så portabelt, kan den tas med på location der det er vanskelig å ta med en hel klasse.

Når utstyret er satt opp, kan det streames direkte fra enheten til et lite publikum, eller via tjenester til større masser.

– Direkte fra enheten kan man streame til omtrent tjue personer. Om man har et publikum fra et tjuetalls personer og oppover, kan man bruke et content delivery network, som Akamai eller live-tjenester som Facebook Live eller Youtube, forteller Stokke

Les mer om Pearl fra Epiphan

Pearl er en alt-i-ett løsning for enkel produksjon av videostrømmer.

Les mer her »

Dette er Leteng

Leteng er en totaldistributør innen lyd, bilde og IT-løsninger for bedrifter. Produktene deres får du kjøpt hos over 1500 forhandlere rundt om i Norge.

Ta kontakt her »

Les flere artikler fra Leteng