Frykter kraftverk-havari

Energiforsyningen i Longyearbyen er delvis nedslitt. Penger til oppussing og kriseløsninger i tilfelle havari finnes ikke.

annonse:
Det er først og fremst fjernvarmeanlegget som skranter. Svalbard Samfunnsdrift (SSD) har søkt staten om 180 millioner kroner til utbedring av det rundt 25 kilometer lange fjernvarmenettet, men har bare fått fem millioner hittil.

Nå advarer teknisk sjef Leif Kjørsvik i SSD mot hva en eksplosjon i en av de seks fyrkjelene kan forårsake.

- Det kan påføre kraftverket så store skader at det blir umulig å få reparert det. Da har vi små muligheter for å forsyne byen men strøm og varme, advarer han i siste nummer av lokalavisa Svalbardposten. Evakuering av hele byen kan bli utgangen på en slik ulykke.

Effektforbruket i Longyearbyen topper seg på 6,5 megawatt (MW). Dersom selve fjernvarmenettet fremdeles er intakt etter et eventuelt kraftverkshavari, har de et dieselaggregat på 4 MW i reserve. Da kan det bli aktuelt å kutte ut leveransene til for eksempel Svalsat og Eiscat.

- Det er uproblematisk for oss om kraft- og varmeleveransene fra kraftverket faller ut en tid. Vi har et dieselaggregat med drivstoff for 14 dager som reserve, sier driftingeniør Stig Kræmer hos Svalsat til tekblad.no.
annonse:
annonse:
Anbefalt for deg
Sosiale medier