TU Live

Følg nyhetsbildet

14:53

Statoil borer i Barentshavet sørøst i 2017

Statoil har ambisjoner om å gjennomføre en større letekampanje i ulike deler av Barentshavet i 2017. Totalt planlegger oljeselskapet fem til syv brønner i Barentshavet til neste år.

 Én av dem i Korpfjell-prospektet i PL859, som er en av lisensene lengst mot nordøst tildelt i 23. konsesjonsrunde, et svært omstridt område. Dette blir den nordligste letebrønnen noensinne på norsk sokkel.

– Dette er en ekte wildcat, med stort potensial for funn, men også høy geologisk risiko. Så det blir veldig spennende, sier Jez Averty, letedirektør på norsk sokkel i Statoil, på en pressekonferanse på ONS i Stavanger.

Statoil planlegger å starte med en letebrønn i Blåmann-prospektet, og har også planer om å bore mer rundt Goliat sammen med Eni.

Statoil gjennomførte en stor letekampanje i området rundt Johan Castberg-feltet i 2013-2014 uten betydelige funn, som de senere har omtalt som skuffende. Denne gangen har de valgt en annen tilnærming hvor de sprer brønnene i større grad, for at de skal være mer uavhengige av hverandre.

– Denne gangen er målet å undersøke områder for å se om det i det hele tatt finnes hydrokarboner her, påpeker Averty.

Ina Andersen
12:05

EU: Apple må betale 120 milliarder kroner i skatt

Beløpet på 13 milliarder euro, rundt 120 milliarder kroner, gjelder for perioden fra 2003 til 2014.

EU-kommisjonen mener den lave skattesatsen som Apple har nytt godt av i Irland, utgjør ulovlig statsstøtte fordi selskapet har fått en fordel som ikke har vært tilgjengelig for andre selskaper.

– Denne avgjørelsen sender et klart signal. Medlemsstatene kan ikke gi urettmessige skattefordeler til utvalgte selskaper, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Apple har sitt europeiske hovedkontor i Irland.

Det er ventet at både Apple og Irland vil anke til EU-domstolen. De nekter for å ha gjort noe galt i saken.

Irlands finansminister Michael Noonan sier han er dypt uenig med avgjørelsen.

– Vårt skattesystem er basert på streng håndhevelse av loven, sier den irske ministeren. (NTB)
Stein Jarle Olsen
07:21

Sætre: – Bra for klimaet å bygge ut Lofoten

Statoil-sjef Eldar Sætre mener norsk olje- og gassproduksjon er så ren at det vil være bra for klimaet å bygge ut Lofoten og Vesterålen.

Sætre sier til VG at produksjonen av norsk olje og gass er så mye renere enn ellers i verden at det er et godt miljøargument for utbygging.

– Ja, det vil være bra for klimaet. Det er slik at verden trenger fossil energi i veldig mange år til, også innenfor 2-gradersscenarioer. Vi skatter også av våre CO2-utslipp og er en del av det europeiske kvotemarkedet, som gjør at vi bidrar til kutt andre steder, sier Statoil-sjefen. Han utelukker likevel ikke at miljøhensyn kan føre til at selskapet lar være å søke på letelisenser.

– Jeg utelukker ikke det, men vi mener det vi gjør for å få ned CO2-avtrykket gjør at det vil være en fordel at verden får norsk olje og gass, forklarer Sætre, som mandag ble vurdert som Olje-Norges tredje mektigste etter statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp).

Bellona-leder Frederic Hauge kjøper ikke Sætres argumentasjon og kaller den latterlig.

– Skal en videreføre den logikken, er Saudi-Arabias oljeproduksjon mer miljøvennlig fordi den i stor grad foregår på land, sier Hauge. Han lover kamp hver eneste dag dersom de politiske partiene legger opp til omkamp om Lofoten og Vesterålen.

(©NTB)

Jannicke Nilsen
07:19

Striden om Lofoten og Vesterålen blusser opp

Valgkampen neste høst blir en oljevalgkamp, fastslår Venstre, etter Erna Solbergs utspill om oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Kampen om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen blir en av de viktigste sakene i valgkampen og i eventuelle regjeringsforhandlinger etterpå, fastslår nestleder i Venstre Terje Breivik etter statsminister Erna Solbergs (H) oljeutspill mandag.

I forbindelse med oljemessen ONS i Stavanger uttalte Solberg til Dagens Næringsliv at Høyre mener de omstridte områdene bør åpnes for oljevirksomhet.

– I en tid der oljenæringen sliter, er det viktig å vurdere åpning, mener hun.

I denne perioden er Høyre bundet av en avtale med Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) som freder områdene, men Solberg klargjør at oljevirksomhet fremdeles er Høyres primærstandpunkt inn i valgkampen.

Breivik sier Venstre på sin side vil fornye sitt løfte om permanent vern av sårbare områder, inkludert Lofoten, Vesterålen og Senja.

«Kjempesjanse» for Ap

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter Solbergs uttalelser.

En samlet miljøbevegelse anklager regjeringen for å svikte sine klimaforpliktelser.

Flere viser også til at oljeboring i nord ikke er svaret på de økonomiske nedgangstidene Sørvestlandet sliter med.

– Solberg er smittet av Stavanger-syken, som går ut på at man tror kun ny olje i nord kan skape arbeidsplasser på Vestlandet, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen.

SV-leder Audun Lysbakken sier Ap-leder Jonas Gahr Støre nå har en «kjempesjanse» til å samle sentrum-venstre i norsk politikk hvis han snur i saken.

På Stortinget er det bare Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) som ønsker å oljeutrede områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Jeg vil utfordre Arbeiderpartiet, som nå har en gyllen mulighet til å vise at de er mer framtidsrettede enn det gammeldagse oljepartiet Høyre, uttalte Lysbakken.

– Arbeiderpartiet står på sitt program om at vi i denne perioden bør starte en konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen. Det er opp til programarbeidet og landsmøtet å avgjøre hva Arbeiderpartiet skal mene om dette i neste stortingsperiode, sier Støre i en epost til NTB.

Det er ventet hard kamp om saken på Aps landsmøte i april neste år. Aps ungdomsparti AUF har varslet at en skrinlegging av oljeutredning i disse områdene, blir deres kampsak nummer én.

Utålmodig Statoil-sjef

Statoil-sjef Eldar Sætre presser på sin side på for åpning og lar det skinne gjennom at han er utålmodig.

Statoil-sjefen sier «tiden går» på norsk sokkel, og at man må komme i gang med en konsekvensutredning.

– Vi er tydelig på at i 2022-2023 er de fleste av prosjektene våre på norsk sokkel gjort, og da trenger vi rett og slett nye muligheter. Vi mener vi må se på Lofoten og Vesterålen. Politikerne kan ikke bare skyve dette foran seg, sier Sætre til NTB.

Regjeringen inviterte mandag oljeselskaper til å komme med innspill til hvilke områder de ser som interessante i den kommende 24. konsesjonsrunden.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) varslet samtidig at de vil be Stortinget om å avlyste hele 24. konsesjonsrunde, og ber om støtte fra Venstre, KrF og Arbeiderpartiet.

 

Fakta om oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja: 

Diskusjonen om hvorvidt det skal åpnes for oljeboring i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, har rast siden midten av 1970-tallet.

* Høyre og Frp ønsker oljevirksomhet i disse områdene, og Ap ønsker å konsekvensutrede områdene. De andre partiene på Stortinget vil ikke ha petroleumsvirksomhet i disse områdene.
* Høyre og Frp er i denne stortingsperioden bundet av samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, som sier at det ikke skal åpnes for en konsekvensutredning av områdene.
* Motstanderne frykter konsekvensene for natur, miljø, fiskerinæringen og turismen ved et stort oljeuhell. Tilhengerne mener sannsynligheten for et uhell er svært lav.
* Oljedirektoratet anslår at det totalt finnes 1,3 milliarder fat oljeekvivalenter i de undersøkte havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. 36 prosent av forekomstene er gass, 64 prosent olje.

(©NTB)

Jannicke Nilsen
07:19

Statoil kan kutte 250 stillinger i sentralstaben

Statoil planlegger å kutte 250 stillinger i den sentrale staben, mange av dem i tilknytning til helse, miljø og sikkerhet.

Ifølge Dagens Næringsliv kan opp til 150 årsverk som jobber med helse, miljø og sikkerhet i avdelingen SSU (Safety and Sustainability) bli kuttet, i tillegg til rundt 100 årsverk i økonomi- og finansfunksjonene.

Videre kan et ukjent antall årsverk i Global Business Support komme til å bli outsourcet.

Det var Statoil-sjef Eldar Sætre som på oljemessen i Stavanger mandag varslet lavere kostnader på Johan Sverdrup-utbyggingen.

Til avisa sier han at kuttene innebærer en forenkling av prosessene som gir muligheter for å øke sikkerheten i selskapet.

Totalt jobber 800 personer i SSU, slik at en nedbemanning på 250 betyr at 20 prosent av staben som jobber med sikkerhet, kan forsvinne.

Per Martin Labråthen, som er nestleder i fagorganisasjonen Industri Energi, er derimot bekymret og mener at nedbemanningen kan gå utover sikkerheten, ikke minst i tilknytning til offshoreinstallasjonene og landanlegg.

(©NTB)

Jannicke Nilsen
07:16

Støre: – Ap vil konsekvensutrede Lofoten og Vesterålen

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier partiet fremdeles ønsker å konsekvensutrede oljeboring utenfor de omstridte områdene Lofoten og Vesterålen.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg uttalte mandag at Høyre fremdeles mener områdene utenfor Senja, Lofoten og Vesterålen bør åpnes for oljevirksomhet.

Det fikk SV-leder Audun Lysbakken til å proklamere at Ap-leder Jonas Gahr Støre nå har «en kjempesjanse» til å samle sentrum-venstre i norsk politikk, dersom han snur om oljeleting i disse områdene.

– Jeg vil utfordre Arbeiderpartiet, som nå har en gyllen mulighet til å vise at de er mer framtidsrettede enn det gammeldagse oljepartiet Høyre, uttalte Lysbakken.

Støre svarer slik på Lysbakkens utfordring:

– Arbeiderpartiet står på vårt program om at vi i denne perioden bør starte en konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen. En eventuell igangsetting av aktivitet krever vedtak på landsmøtet. Det er ikke flertall for en slik politikk nå. Det er opp til programarbeidet og landsmøtet å avgjøre hva Arbeiderpartiet skal mene om dette i neste stortingsperiode, skriver Støre i en epost til NTB.

Det er ventet hard kamp om saken på Aps landsmøte i april neste år. Aps ungdomsparti AUF har varslet at en skrinlegging av oljeutredning i disse områdene blir deres kampsak nummer én.

(©NTB)

Jannicke Nilsen
14:39

Eni pålegges nye tiltak etter hendelse på Goliat

Eni Norge AS har fått varsel av Petroleumstilsynet om å iverksette nødvendige tiltak for å hindre nye strømbrudd på Goliat-plattformen etter en hendelse i helgen da 51 personer måtte evakueres.

Eni har fått frist til 5. september med å gjøre klart hvilke tiltak som er nødvendige, og å iverksette dem. Planen må presenteres for Petroleumstilsynet innen tirsdag.

Det var natt til lørdag at Goliat-plattformen i Barentshavet ble rammet av strømbrudd. Produksjonen ble stanset, og 51 personer ble evakuert.

Rundt klokka 4 opplyste Eni, som er operatør på feltet, at situasjonen var normalisert, og i 12-tiden var alle tilbake på plattformen.

Selskapet vet ikke hva bruddet på den elektriske kraften fra land skyldtes, men Petroleumstilsynet påpeker i sitt varsel at Goliat ble rammet at en lignende hendelse i mai.

Goliat-feltet ligger 53 kilometer fra Sørøya i Finnmark og er verdens nordligste offshore-oljefelt. Italienske Eni er operatør og har en eierandel på 65 prosent i produksjonslisensen, mens Statoil eier 35 prosent. (©NTB)

Jannicke Nilsen
14:38

Feil i Telenors mobilnett rettet

Telenor-kunder kan igjen ringe som vanlig via mobilnettet etter at mange kunder over hele landet hadde store problemer med å ringe ut i rundt tre timer mandag.

Feilen oppsto rundt klokken 11.15 mandag formiddag og rammet rundt 30 prosent av Telenors kunder, som opplevde å ikke kunne ringe ut med mobilen.

På selskapets Facebook-side skrev kunder over hele landet at de hadde problemer med både å ringe ut og motta samtaler.

Klokken 14.06 opplyste Telenor at feilen var rettet, og at mobiltrafikken gikk som normalt.

– Feilen ble rettet rett etter klokken 14. Det er litt for tidlig å slå fast hvorfor dette skjedde, men vi har jobbet på spreng hele tiden for å finne ut hvor feilen lå, sier informasjonssjef Tormod Sandstø i Telenor Norge til NTB.

Han beklager de problemene feilen medførte for selskapets kunder.

Vanlig datatrafikk, mobildata, Facetime, Skype og tale over 4G gikk som normalt.

(©NTB)

Jannicke Nilsen