KLIMA

Yara-forskning gir renere Østersjø

Truls Tunmo
10. feb. 2010 - 11:53

Yara er til stede, og er et av bare 6 selskaper som får holde et innlegg under samlingen for å beskrive miljøtiltak for regionen.

Yaras forskningsprosjekt går på å redusere avrenning fra landbruket og ut i Østersjøen - som i dag er et betydelig miljøproblem.



Gips

– Vi har utviklet en metode som nå testes ut, der gips spres i åkeren. Dette styrker strukturen i jorda, slik at den lettere motstår at leire renner ut med regnskyll og snøsmelting, og tar med seg fosfor, sier informasjonsdirektør Asle Skredderberget til Teknisk Ukeblad.



Forpliktelser

Yaras prosjektet pågår, men på konferansen i Helsingfors i dag offentliggjør selskapet at de kommer til å etablere et nytt slikt gips-prosjekt, der de forplikter seg til å behandle 100 hektar med sårbart kystlandskap.

– Foreløpige tall fra forskningen vår viser betydelig reduksjon i avrenning, samt bedre næringsopptak i plantene, sier Skredderberget.



EU-mål

EU har som mål at miljøgevinster skal skapes uten at det går utover produktiviteten til landbrukssektoren, og Yara-forskningen kan være en del av løsningen for å bidra til dette.

Finlands største avis hadde en gjennomgang av alle 140 prosjekter som dagens deltakere forplikter seg til (såkalte committments), og valgte Yara-prosjektet som ett av de fem viktigste.



– Trenger metoder

– Fosfor er et helt nødvendig næringsstoff for planter, men bøndene trenger metoder for å holde det i jorden. Yara har gjennom sitt forskningsprosjekt med sine partnere utviklet en løsning som reduserer avrenning betydelig, og vi tror virkelig at dette kan bidra til å løse problemet med avrenning, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.