ENERGI

Vindturbiner som tåler 100-årsbølger

Ole K. Helgesen
1. nov. 2005 - 08:16

Havet utenfor Norge er lunefullt.

Likevel mener Sway det er mulig å konstruere et økonomisk konkurransedyktig vindkraftsystem for å motstå og samtidig dra nytte av naturkreftene langt til havs - på dypt vann.

Nå står det lille selskapet i sentrum for et treårig forskningsprosjekt til 11 millioner kroner sammen med Norske Shell, Lyse Energi og Statkraft.



Robuste konstruksjoner

Konstruksjonen må tåle hundreårsbølger på 30 meter, men den må også kunne stå i årevis uten å preges av utmatting.

- Det er problemet med utmatting som har vist seg å være mest utfordrende. Derfor er turbinene designet for å jobbe sammen med naturens krefter, ikke mot dem. Vår løsning skal tåle mer enn 25 år i Nordsjøen, sier Eystein Borgen, daglig leder i Sway.



Må være stabile

Han påpeker at det var svært viktig å få til en løsning hvor man unngår at egenfrekvensen til konstruksjonen gikk i takt med bølgene, noe som ville forsterket svingningene. Ved å plassere ballasten dypt på konstruksjonen blir den mer stabil, ifølge selskapet

Den dype søylen har liten diameter. I bunnen av tårnet er det en dreiemekanisme som gjør at det svinger med vinden.

–Vi har aldri vært i tvil om dette var mulig. Spørsmålet var om det var økonomisk lønnsomt. Og da vi regnet på dette, fant vi ut at økonomien var overraskende god, sier Borgen.



50 % mer energi

Turbinene skal være relativt billige å produsere.

Borgen hevder de ikke vil koste mer enn vindturbiner som brukes på 10 til 15 meters dyp utenfor Danmark.

Årsaken til dette er at belastningen blir mindre når konstruksjonen flyter og at man slipper å sette dype pæler langt ned i havbunnen. Sways turbiner får en bevegelig forankring med fleksible rør til festet på bunnen på linje med flytende offshoreinstallasjoner.

Sway mener det er store fordeler ved å plassere turbinene langt ute på havet. På grunn av den sterke vinden skal det være mulig å få fra 30 - 50 prosent mer vindenergi per enhet enn landbaserte vindturbiner.

Men hva med kostnadene knyttet til å transportere strømmen tilbake til land?



Benytter vekselstrøm

– Det er dyre tekniske løsninger knyttet til likestrøm som tradisjonelt har gjort kraftoverføring gjennom sjøkabler dyrt. Derfor må ikke turbinene plasseres lenger ute enn at man kan benytte vekselstrøm. Dette er ikke særlig dyrt, sier han og legger til at havbaserte vindturbiner gir uante muligheter til å plassere dem i nærheten av lastsentra og sterke noder i nettet.



Debatt om plassering

– Den siste tiden har vi sett debatt om plassering av vindturbiner. Våre løsning gjør det mulig å plassere dem så langt ute i havet at de ikke er synlige fra land. Men det må jo selvfølgelig tas hensyn til skipstrafikk og fiskeområder, sier Borgen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.