ENERGI

Vindkraft - tillegg til vannkraft

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
8. mars 2004 - 11:40

Steinkjer: NTE har siden 1991 hatt vindturbiner i drift i Ytre Namdal. Først ute var vindparken på Husfjellet i Vikna og senere Hundhammerfjellet i Nærøy.

Sist vinter den første norskprodusert prototypen på vindturbin reist på Hundhammerfjellet i Nærøy.

Her har NTE fått konsesjon på to utbyggingsalternativer med henholdsvis 17 vindturbiner med 2 MW turbinstørrelse eller 15 vindturbiner med 3 MW turbinstørrelse. Den totale årsproduksjonen er beregnet til henholdsvis 120 og 160 GWh per år, avhengig av valg av turbinstørrelse.

NTE har også søkt om konsesjon for en vindturbinpark i Ytre Vika med hele 83 vindturbiner. Dette blir den største vindparken som er planlagt så langt. Fra før er det fem vindturbiner i drift i dette området. Sammen med TrønderEnergi Kraft AS (TEK) har NTE siden juni i 2001 samarbeidet om et vindkraftprosjekt på Frøya.

Rammebetingelser

Målet er at NTE skal ha ca. 1 TWh fra vindkraft i 2010. - Men for å klare dette må selvfølgelig rammebetingelsene være på plass. Vi har store forventninger til et grønt sertifikatmarked, sier utbyggingssjef Asle Juul.

NTE er hovedaksjonær i Scanwind som har utviklet prototypen som snurrer rundt på Hundhammerfjellet. Dette er en 3 MW direktedrevet utgave som bruker permanentmagnetgenerator og omformer mot nettet. Rotordiameteren er på hele 90 meter.

I starten oppsto det noen elektrotekniske problemer, men disse er for lengst løst. - Vi har hatt en rimelig bra prøvedrift og det er alltid en del småjusteringer, sier Kurt Benonisen, seksjonsleder NTE Energiutvikling. Han har stor tro på løsninger uten gir. - Det er et godt konsept og erfaringer så langt er at aggregatet går veldig pent og rolig uten at vi trenger å bekymre oss for girhavari, legger han til.

Nyttig erfaring

- Erfaringen vi hadde fra første utbyggingen på Husfjellet på Vikna har vært nyttig å ha i samarbeidet med Scanwind, sier Juul. Nå må Scanwind-turbinen vise hva den er god for både teknisk og økonomisk før NTE går videre med utbygging på Hundhammerfjellet. Målsettingen er å ha parken i drift i løpet av neste år.

Noe som også taler til fordel for Scanwind er deres unike løfteteknikk under monteringen av vindturbinen. Løsningen krever liten plass og unngår bruk av store løftekraner. Disse er svært følsomme for vind. I stedet brukes to løftetårn for å montere tårn, generatorhus og rotorblad. Denne løsningen er heller ikke så utsatt for vind.

Fordel med omformer

- Vi får også utnyttet arealet bedre med bruk av vindturbiner med en ytelse på 3 MW fremfor flere turbiner på 2 MW, sier Juul. Målet er at dette skal gi en rimeligere løsning. Fordelen med bruk av omformer, er at man unngår å trekke reaktiv effekt fra nettet, samt at turtallvariasjonen "tar unna" ved kraftige vindkast. - Fasekompensering får du også nærmest på kjøpet ved bruk av omformere, sier han.

Med så store utbygginger et godt stykke fra sentralnettet må også nettet forsterkes. - Vi har en god dialog med Statnett for å få fram planer om en ny nettstruktur, sier Benonisen. NTE har et håp om at dette snart skal konkretiseres.

- Vi har stor tro på vindkraft som en fornybar energikilde, ikke minst ut fra miljøhensyn, fremholder Benonisen. Svakheten er at det hersker stor usikkerhet med hensyn til rammebetingelsene for å gjøre denne energiformen lønnsom.

- Et grønt sertifikatmarked må snarest komme på plass, understreker Benonisen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.