KRAFT

Vindfrustrasjon i Midt-Norge

Jannicke Nilsen
17. des. 2008 - 13:04

I går fikk Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) avslag på søknaden om investeringsmidler til Ytre Vikna vindpark. I stedet tildelte Enova 445 millioner kroner til Høg-Jæren Energipark i Rogaland og Mehuken vindpark i Sogn og Fjordane.

Ytre Vikna var helt fra starten av utropt som en kandidat med god sjanse til å få vindstøtte.

En årsak var at Ytre Vikna er Norges største landbaserte vindkraftprosjekt, planlagt lokalisert i en region med en presset kraftsituasjon. En annen årsak er at tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga snakket varmt om prosjektet da støtterunden ble utlyst.

Les også:

Høg-Jæren vant vindpotten

Nå vet ikke NTE hva som gikk galt.

– Vi ble overrasket over at Ytre Vikna ikke fikk midler, og over at det ble brukt så lite penger totalt. De har brukt en liten del av potten de har til vindkraft, skal man tolke de signalene de har gitt tidligere. Det er lite forståelig, sier energidirektør Kenneth Brandsås i NTE.

– Merkelig lavt

NTE har grunnleggende tro på vindkraft, og trekker fram at de for egen risiko har investert 1 milliard kroner i ny produksjon og landets eneste vindmølleprodusent ScanWind.

Brandsås mener det samlede støttebeløpet fra Enova er merkelig lavt i forhold til ambisjonene regjeringen har for vindkraft.

– Ytre Vikna er ett av de få prosjektene som kan realiseres på kort sikt. Norge har store ambisjoner for vindkraft, og når vi registrerer at Enova av en eller annen grunn bruker kriterier som gjør at de ikke engang bruker opp den potten de har, så lurer vi på hva de holder på med. Da må vi gå inn og studere hvilke kriterier de egentlig bruker, sier Brandsås.

Prioriterer billigst

Enova-direktør Nils Kristian Nakstad viser til at dersom statsforetaket skal bidra til å utløse det store potensialet for vindkraft i Norge, så er de avhengige av å prioritere de rimeligste og mest kostnadseffektive utbyggingene.

– Vi har som oppgave å inngå kontrakter for 3 TWh innen utgangen av 2010. Det forutsetter et visst kostnadsnivå, og da måtte vi sette en strek mellom de to prosjektene som fikk støtte og de fem som ikke fikk. Hvis vi hadde gitt ytterligere støtte, ville vi beveget oss inn i et kostnadsområde som ville gjort det umulig for oss å nå målet, sier Nakstad.

Han vil ikke si noe om hvor stort lønnsomhets-sprik det var mellom de ulike søkerne, detaljene i søknadadene er konfidensielle. Nakstad inviterer imidlertid til sterk konkurranse i de nye støtterundene som lyses ut våren 2009 og 2010.

Lovet ikke mer

Enova-direktøren avviser også at statsforetaket har skapt forventinger om at de skulle gi et mye høyere støttebeløp til vindkraft i denne omgangen.

– Vi har ikke gått ut med et bestemt tak eller en bestemt bunn på beløpsstørrelsen. Vi har vært opptatt av å fokusere på målet for 2010. Vi opererer ikke med delmål på veien, og dette er bare den første av i alt tre utlysningsrunder som skal hjelpe oss å nå målet, sier Nakstad.

Det er sterke reaksjoner i Midt-Norge etter at Enovas beslutning ble kjent i går.

Stor irritasjon

Utbygging av Ytre Vikna kunne gitt nok strøm til å dekke årsforbruket til rundt 30 000 hustander. Underskuddet på kraft i Midt-Norge er på 10 TWh, tre ganger så mye som NTEs totale energiproduksjon.

Fylkesråd i Nord-Trøndelag, Alf Daniel Moen (Ap) er irritert.

– Hele systemet for å bygge nok kraft til Midt-Norge svikter. Statnett har råd til å bygge mobile gasskraftverk, men får ikke penger til å bygge ut kraftnettet. Jeg er mektig irritert på Midt-Norges vegne at vi nok en gang taper en viktig sak, sier Moen til Adressa.

Ser ikke på kraftbalansen

Også Vikna-ordfører Karin Søraunet (KrF) er kraftig irritert over at regjeringen viser så lite handlekraft, melder avisen.

Enova-direktøren er imidlertid helt klar på at kraftbalansen i ulike regioner ikke har vært et tema under arbeidet med vindpott-søknadene.

– Kraftbalansen i Midt-Norge, eller i andre deler av landet for den saks skyld, er ikke blant kriteriene som ligger til grunn for vår vurdering av støtte til vindkraft. Derfor ser vi heller ikke grunn til å delta i denne diskusjonen, sier Nakstad.

NTE vil ikke sette spaden i jorda uten investeringsstøtte fra energimyndighetene. NTE har imidlertid ikke gitt opp håpet. Selskapet skal nå vurdere om de skal søke på de to nye varslede utlysningsrundene for vindkraft.

Les også:





Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.