NETTARKIV

Vind uten problemer

16. juni 2003 - 14:04


Med min bakgrunn fra Tyskland vil jeg gjerne kommentere artikkelen " Vind i kulturkollisjon" som stod på trykk i TU nr. 20/03.

Hovedargumentene i artikkelen er at det finnes få plasser hvor vindmøller ikke kommer i konflikt med fugler, landskap eller mennesker, og at det finnes lite kunnskap om vindmøllers påvirkning.

Befolkningstettheten i Tyskland er 16 ganger større enn i Norge. Tysk lov sier at vindmøller må plasseres slik at de teoretisk sett ikke kaster skygge på bebodde hus i mer enn 30 minutter pr. dag eller til sammen 30 timer pr. år. Den reelle verdien på anleggene som er installert i dag er mye lavere (ca. 6 timer/år). Dette skyldes skyer og skiftende rotorretninger. Det finnes også naturvernområder hvor vindmøller er forbudt.

Likevel er Tyskland verdens største vindenergiprodusent med nå cirka 14 GW installert effekt. Plassert i Norge, ville disse anleggene produsert cirka en tredjedel av det norske strømforbruket.

Etter stort påtrykk fra miljøorganisasjoner har flere studier blitt gjennomført angående påvirkningen av vindmøller på fugler og lokalmiljø. Resultatene viser at fuglene flyr forbi vindmøllene uten å bli skadet. Etter det jeg vet, har fuglelivet ikke vært skadelidende som følge av etableringen av vindenergi i Tyskland. Jeg tror ikke at norske fugler er dummere enn tyske!

I Tyskland hadde vi den samme diskusjonen tidlig i nittiårene, som man ser i Norge i dag. Men etter hvert som det viste seg at miljøpåvirkningene var små, stilnet diskusjonen hen. Kanskje fordi man nå som privatperson kan investere i vindanlegg og tjene gode penger, men også fordi man vet bedre nå.

Man kan krangle om estetikk av vindkraftanlegg, kulturelle og naturelle konsekvenser, men det som er sikkert er at denne nullutslippsteknologien har et veldig stort potensial på verdensbasis og spesielt i Norge. Mer bruk av vindkraft kan bidra betydelig til å redusere klimagassutslipp og dermed redde planeten vår!

Christoph Stiller

Tysk ingeniør i Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.