KRAFT

Vind i motvind

Jannicke Nilsen
22. nov. 2007 - 09:41

Norsk Vind Energi AS har satt opp en målemast på Skorveheia i Flekkefjord kommune for å vurdere en 80-90 GWh vindpark med 15 vindturbiner.

Søker, bygger ikke

Tidligere i år søkte de NVE konsesjon om å få bygge og drive Egersund vindpark, som kan gi 305 GWh til energiforsyningen.

Men spaden kommer ikke i jorda med det første, verken i dette prosjektet eller i det største prosjektet i selskapets portefølje.

- Slik er det i bransjen nå. Noen søker konsesjon, men sier at minst ni av ti prosjekter ikke vi kunne realiseres med dagens rammebetingelser.

Les også:

Vindkommuner vil ikke vente lenger



Fikk 218 mill

I juni fikk vindkraftselskapet Norsk Vind Energi AS rekordstøtte fra statsorganet Enova, da de bevilget 218 mill kroner i forbindelse med vindparken på Høg-Jæren.

Investeringsstøtten utgjør likevel kun 20% av den totale investeringen, samtidig som støttenivået norske myndigheter legger opp til bare åtte øre i påslag per produsert KWh, noe som plasserer Norge i jumboklassen for støtteordninger i Europa.

- VI trenger minst det dobbelt. Vi er takknemlige for støtten, men har hele tiden sagt at det ikke er nok. Vi er avhengig av tilleggsverdi på den grønne kraften. Vi samarbeider nå med partneren vår Eurus om muligheter for å få tilleggsverdi fra miljøbevisste forbrukere i andre land, slik at økonomien kan gå rundt, sier prosjektleder Thorstein Thorsen Ekern.

Flaut

Nivå og betingelser er for uklare til at Thorsen Ekern vil utdype planene nærmere, men han presiserer at hovedmålet og ønsket er å produsere vindkraft i Norge, primært Rogaland og Vest-Agder.

- Hvis vi hadde fått gode nok rammebetingelser i Norge hadde vi sluppet dette. Vi synes det er flaut at vi er avhenige av andre lands miljøambisjoner for å få til dette i Norge, sier han.

Norsk Vind Energi er ikke de eneste som sitter på ubrukte konsesjoner. I oktober la Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) planene om utbygging av vindmølleparken på Ytre Vikna foreløpig på is.

Utsetter vindpark

En full utbygging av Ytre Vikna, med 99 vindturbiner, ville gitt en årlig produksjon på inntil 870 GWh, sikret 220 årsverk i anleggsperioden og rundt 15 årsverk i driftsfasen. I tillegg til har NTE trappet ned utviklingsarbeidet for flere andre vindprosjekter i Trøndelag.

Tror på bedre betingelser

Det tar ett til to år å få behandlet en konsesjon til å drive vindkraftanlegg i Norge, og i mellomtiden har Norsk Vind Energi AS tro på at myndighetene vil gjøre noe med støttenivået.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Prisnivået for vindmøller skal være 40% høyere nå enn for bare 3-4 år siden. Prisstigningen skyldes både en generell høy-konjunktur i verden med høye råvarepriser og pressede underleverandører, samt stor interesse for vindkraft i store markeder som EU, USA og Canada, India og Kina. Samtidig har strømprisene vært lave hittil.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.