KLIMA

Vil støvsuge bort CO2-problemet

Jannicke Nilsen
31. mai 2007 - 13:05

Det finnes kostnadseffektiv teknologi for fangst av CO2 fra gass- og kullkraftverk. Verden har imidlertid fortsatt tilgode å finne en løsning på fangst av CO2 fra mobile enheter, som fly og biler. Et amerikansk firma mener de har funnet en metode som vil endre klimautfordringen totalt.



Tårn

For 10 år siden lanserte fysikkprofessor Klaus Lackner ved Colombia University ideen om å reversere verdens CO2-utslipp ved å fjerne CO2 direkte fra atmosfæren. Et amerikansk firma tok tak i ideen og har nå utviklet en prototype, et snaut tre meter høyt tårn som bokstavelig talt suger til seg CO2.

Tårnet trenger ikke stå i nærheten av fabrikker, store byer eller andre store utslippskilder, men kan plasseres hvor som helst, for eksempel i nærheten av et CO2-deponi.



1 milliard tonn

– Vi har funnet måten å gjøre det på, nå mangler vi bare viljen, sier Allen Wright i Global Research Technologies i Tuscon.

Prototypen kan suge til seg 50 gram CO2 per dag. Wright ser imidlertid for seg at CO2-fangere på 10X10 meter kan ta opp 1000 tonn CO2 per år, og viser til at en million slike innretninger verden over vil kunne ta opp 1 milliard tonn CO2 hvert år.

Til sammenligning anslår den britiske Stern-rapporten om global oppvarming fast at verden må redusere sine CO2-utslipp med 11 milliarder tonn innen 2025 for å holde CO2-konsentrasjonen i atmosfæren på det dobbelte av nivået fra førindustriell tid.



Feil fokus

Oppfinner Lackner mener at oppfinnelsen vil tillate verden å brenne opp verdens resterende kullreserver uten at vi ødelegger klimaet.

Men oppfinnelsen møter motstand. Kritiske røster mener den kjemiske prosessen som trengs for å fange CO2 direkte fra luften bruker for mye energi.

Mange peker også på at slike oppfinnelser, som trenger år på å komme i drift, drar oppmerksomheten bort fra fokuset på konkrete tiltak for å redusere verdens klimautslipp.

- Må redusere utslipp

Seniorforsker Asbjørn Torvanger ved Cicero Senter for klimaforskning deler kritikken. Han mener vi først og fremst må konsentrere oss om å redusere CO2-utslippene ved blant annet redusert produksjon av CO2.

- Det finnes mange rimelige alternativ for å redusere utslippene av CO2. Derfor er slik støvsuging bare interessant dersom vi er på vei mot en atmosfære-konsentrasjon som er farlig høy, og vi ikker greier å redusere utslippene våre raskt nok, sier Torvanger.

Flere uløste problemer

Han peker på mange uløste spørsmål, som de internasjonale reaksjonene også peker på: Hvor skal all CO2'en lagres? Vil ikke denne teknologien bli mye dyrere enn andre CO2-reduserende løsninger?

- Jeg lurer på om det ikke vil være vel så effektivt å "suge" CO2 fra atmosfæren ved hjelp av tre- eller biomasse, for så å brenne det i sentrale anlegg som feks fjernvarmeanlegg og kraftvarmeverk, for deretter å fange og lagre CO2'en geologisk, sier Torvanger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.