IT

Vil stoppe BankID

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Bilde: Scanpix
1. feb. 2010 - 08:20

Det danske selskapet Cryptomathic har i to uker i Oslo tingrett forsøkt å bevise at Bankenes Betalingssentral (BBS) har tilranet seg deres patent til å utvikle BankID.

Vil ha 40 mill.

Cryptomathic forlanger at BBS stopper bruken av BankID, og har i tillegg lagt ned påstand om erstatning på opp mot 40 millioner kroner fra BBS, skriver Dagens Næringsliv.

Hvis det danske selskapet vinner fram, kan det bety at 2,5 millioner BankID-brukere i Norge ikke lenger kan signere papirer i nettbanken, legge inn bud eller bruke andre tjenester knyttet til BankID for å signere avtaler elektronisk.

Patent innvilget

Advokat Øystein Flagstad i Grette & Co har ført saken for Cryptomathic. Han har god tro på at dommen som kommer i midten av februar vil være i danskenes favør.

– Cryptomathic søkte patent på oppfinnelsen i august 2001. Patent er innvilget i Norge, Europa og vil bli innvilget i USA. Selskapet var i 2001-2002 med i konkurransen om å levere system for e-signatur for det norske markedet, men BBS valgte en annen leverandør. Nå bruker BBS en løsning som Cryptomathic har patentert. Det er klart jeg mener at tingretten bør avsi dom Cryptomathics favør, sier han.

Annen fremgangsmåte

Informasjonssjef Sigbjørn Larsen i BBS mener at BankID-teknologien ikke er basert på et patentinngrep. Løsningen følger en annen fremgangsmåte enn den som er patentert, forklarer han.

BBS fikk stevningen i mars i fjor, og valgte, slik vanlig er i denne type saker ifølge Patentstyret, å gå til motsøksmål for å få patentet erkjent ugyldig. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.