KRAFT

Vil rense alle gasskraftverk i EU

Jannicke Nilsen
12. des. 2008 - 07:05

I dag kan skjebnen til EUs klimapakke bli avgjort. Samtidig som klimatoppmøtet i Poznan i Polen avsluttes, skal EU-statene forsøke å bli enige om en klimapakke på EU-toppmøtet som startet i går, og kan bli avsluttet i dag.

På bordet ligger et forslag om å påby CO2-håndtering ved alle kraftverk som slipper ut mer enn 500 gram CO2 per produserte kilowattime (kWt), nærmere bestemt obligatorisk rensing av alle kullkraftverk.

Bellona vil imidlertid gå mye lengre. De ønsker å sette utslippstaket til 150 gram CO2 per kWt produsert kraft, noe som i praksis vil inkludere gasskraftverk i påbudet.

Kull ikke nok

– Gasskraft slipper ut vesentlig mindre CO2 enn kull, rensing og deponering er ekstremt kostbart, og verden er på vei inn i en energikrise. Er det riktig å bruke tid og krefter på å rense gasskraft, når vi vet at det er kullkraft som vil bidra til mest CO2-utslipp framover?

– Det holder ikke å bare rense kullkraftverk dersom vil skal nå målet om kun to grader oppvarming, noe de fleste mener er viktig. Det er umulig å tenke seg en utslippsreduksjon på 80 prosent i 2050 dersom vi fortsetter å ha skitne gasskraftverk uten renseanlegg, sier Eivind Hoff, daglig leder i Bellona Europa.

Miljøstiftelsen mener det er viktig å sende gasskraftaktører signaler om et slikt påbud, selv om kravet ikke kan gjelde før 2020-2025, når teknologien er moden.

Bellona frykter kraftindustrien vil en for stor del av klimakvotene, dersom ikke industrien slutter med urenset kull og gass. Konsekvensen kan ifølge Bellona bli skyhøye kvotepriser, katastrofalt for både industri og forbrukere.

Stor motstand

Tidligere i høst gikk miljøkomiteen i Europa-parlamentet inn for et påbud om CO2-håndtering kullkraftverk. Likevel er det lite sannsynlig at EUs klimapakke kommer til å bli vedtatt med et slikt påbud i denne omgang.

Polen, som får all sin elektrisitetsforsyning fra kullkraft, varslet tidligere i høst at kan nedlegge veto mot hele klimapakken, dersom de ikke blir tatt spesielt hensyn til i forhandlingene.

Italia gjentok sin trussel om det samme i starten av desember. I tillegg har EU-rådet flagget motstand mot forslaget.

– Jeg ville ikke satt penger på at vedtaket går igjennom, nei, sier Hoff.

Nytt håp i januar

Bellona har likevel håp om at forslaget skal bli en realitet. I forbindelse med revisjon av et direktiv for industriforurensing, er det forslag om utslippstak på henholdsvis 350 og 450 gram per produserte kWt.

– EU-parlamentet skal stemme over en revisjon av industriforurensingsdirektivet i januar. Det er støtte for 500 grams grensen i parlamentet, så vi har håp om at dette forslaget også har en sjanse der, sier Hoff.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.