ENERGI

Vil presse mer biodrivstoff ut av tømmeret

Anders J. Steensen
30. mars 2006 - 08:00

Trondheim: – Vi må se på ny teknologi for å få mer ut av tømmeret. I tillegg til etanol, må vi utnytte de komponentene som finnens i ligninget. Vi må ha andre tilleggsprodukter for å forbedre prosessen, forteller Karin Øyaas ved PFI.

Hun leder en forskningsruppe som skal forbedre prosessene for frenmstilling av biodrivstoff fra trevirke.

Hovedaktiviteten er å omdanne ligninet til drivstoffskomponenter.

Gruppen på PFI samarbeider både med Unversitet i Bergen, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm og med Statoils forskningsavdeling ved Mongstad-raffineriet for å etablere en kunnskapsbase rundt produksjon og bruk av biodrivstoff.

– Det er stor interesse for biodrivstoff nå, sier Øyaas.

Rom for forbedringer

Forskerne ved PFI har regnet ut at for å dekke det norske behovet, som kommer som følge av at også Norge har tenkt å følge deler av EUs biodrivstoff-initiativ, trengs en avvirkning på rundt 1,2 millioner m 3 årlig. Det tilsvarer 2/3 av det trevirke som forbrukes ved Cödra Cell Tofte Cellulose.

Med 1,2 millioner m 3 ved har Øyaas og hennes gruppe funnet ut er at det er mulig å få ut 1100 m 3 med etanol og 1000 m 3 biodiesel.

PFI-forskerne skal bruke en pyrolyseteknikk for å kunne utnytte ligninet til biodiesel. Men først skal trefibrene knuses ved en dampeksplosjon.

Denne prosessen river fibrene fra hverandre slik at de får store overflater med muligheter for å kunne ekstrahere karbohydrater og ligningekstrakter til bioetanol og biodiesel.

– Vår jobb blir å optimalisere prosessene slik at vi får mest mulig ut av hver m 3 ved, undertreker Øyaas.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.