IT

Vil la roboter pleie de syke

Trond Gram
31. jan. 2008 - 14:43

Med stadig flere eldre og stadig større knapphet på arbeidskraft, mener økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole Victor Norman at man må slippe roboter til i norsk helsevesen, for å avlaste en stadig knappere arbeidskraft.

- Folk er den desidert viktigste og knappeste ressursen vi har og denne knappheten kommer til å bli fryktelig mye verre om noen tiår, sier Norman.

Sparer ikke

- Vi har en teknologiutvikling som gjør at det har blitt stadig billigere å utvikle dingser, men det gir ikke store besparelser når det gjelder arbeidskrevende tjenester. Det skjer nesten ingenting med teknologiutviklingen når det gjelder de tunge, arbeidskrevende tjenestene. Det er der roboter og robotteknologi kan bidra, sier økonomiprofessoren med en fortid som moderniseringsminister.

HAL

For oss nordmenn er dette mer science fiction enn virkelighet. Men i Japan har de allerede utviklet robotteknologi som kan gjøre en forskjell innen helse- og omsorgssektoren.

Firmaet Cyberdyne Inc har utviklet cyborgen HAL 5, som kan hjelpe mennesker å gå, eller foreta tunge løft.

Tungt arbeid

- Det er mange området vi kan bruke denne teknologien innenfor. I helse og velferd, som er et veldig viktig område, eller tungt manuelt arbeid som i fabrikker, sier Yoshiyuki Sankai, professor ved Universitetet i Tsukuba og gründer av Cyberdyne.

Selskapet hans prøver å få robotteknologien ut på massemarkedet i Japan, men retter seg også inn mot sektorer i Europa og USA.

Masseproduseres

- I Japan har vi allerede testet systemene og har bygget en fabrikk for masseproduksjon, sier han til Teknisk Ukeblad.

Det er nettopp denne type teknologi Victor Norman tenker på og mener man må satse på å utvikle også i norske kommuner.

- Det Sankai viser er utrolig spennende. Jeg er sikker på at dette kommer til å komme, fordi det er en økonomisk gevinst i det, sier han.

Ingen endelig løsning

Norman tviler på at arbeidsinnvandring vil løse arbeidskraftproblemet Norge er i ferd med å opparbeide seg.

De neste 15 årene vil det komme opp til 500.000 østeuropeere hit, som kan bidra til å løse noe av problemet.

Men etterhvert som lønnsnivået i de landene tar igjen det norske lønnsnivået, stikker de tilbake. Så når det norske eldrebølgen inntreffer, om 15 til 20 år, er arbeidsinnvandringen på vei ned.

Robottjenester

Norman mener samfunnet får stadig mindre uttelling av den teknologiske utviklingen, fordi den stort sett går på vareproduksjonen, hvor det nå blir mindre å spare. Den store gevinsten, mener han, ligger i teknologiutvikling i tjenesteproduksjon og da særlig innen helse- og omsorg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Vi må individrette teknologien for å få store gevinster på disse tjenesteområdene. Det betyr at en eller annen form for robotisering må gjøres innen helsesektoren, sier Norman til Teknisk Ukeblad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.