INDUSTRI

Vil hjelpe bedrifter opp fra kjelleren

Trond Gram
28. sep. 2009 - 13:13
Vis mer

KJELLER: Etter 61 år med energiforskning satser instituttet nå på at instituttets forskere skal gjøre lønnsom forretning ut av gode ideer.

Venture

Et ventureselskap er startet opp og nå skal en administrerende direktør ansettes.

– Vi vil skille forskningen fra gründervirksomheten, forteller økonomidirektør Jørgen Lundberg til Teknisk Ukeblad.

18 bedrifter med en total omsetning på nær 900 millioner kroner har sitt utspring fra Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller. Det skal bli enda flere, hvis ledelsen på IFE får det som den vil.



– Realister og teknologer

– Vi er stort sett realister og teknologer. I oppstart av bedrifter er det en del annen kompetanse som er viktig. For oss er det viktig å styrke kompetansen på disse nye områdene, utdyper forskningssjef Dag Thomassen.

I gjennomsnitt har forskere ved IFE stått bak to gründerbedrifter årlig, og flere av disse har vokst seg store og gjort suksess. Nylig vant Kjeller Vindteknikk NHOs nyskapingspris.

Selskaper som SPT Group og Scandpower hadde en omsetning på over 300 millioner kroner i fjor og mer enn 200 ansatte. Målet er at dette skal fortsette.

Skal eie

Bedrifter som IFE har aksjer i skal nå løftes over i IFE Venture, som etter hvert skal få eierandel i over 10 teknologibedrifter fra IFE-miljøet.

Målet er at det nye selskapet skal styrke arbeidet med å kommersialisere og investere i levedyktige, kommersielle ideer og patenter som IFEs forskere står bak.



Ønske om knoppskyting

– Vi oppmuntrer forskerne til å tenke patenter og økt samfunnsmessig utnyttelse av våre ideer og kompetanse. Det er et ønske å få til mer knoppskyting, sier Lundberg.

– Vi har et stort fokus på intellektuelle rettigheter og patenter, men det er viktig å tenke kommersielt når man tar patenter og ikke patentere ukritisk. Samtidig har vi mye kompetanse som er bygget opp over tid, som ikke er bygd på patenter, men som er verdifull likevel. Det vil vi utnytte bedre, sier Thomassen.

Et eksempel på det er Kjeller Vindteknikk, som jobber med å finne de beste vindressursene og dimensjonere belastningen på vindturbinene.



– Helt avgjørende for oss

– For oss har det vært helt avgjørende å være tilknyttet IFE. Det har gitt oss bedre tilgang på flinke folk og at vi blir identifisert med et FoU-miljø er også bra i forhold til kunder. Det at vi er i et kunnskapsbasert miljø gir den rette imagen, sier daglig leder Lars Tallhaug i Kjeller Vindteknikk.

– Vi kunne ikke startet opp dette selskapet hvor som helst, legger han til.

Talhaug tror at nye gründerbedrifter fra IFE-miljøet vil ha en klar fordel av at instituttet nå oppretter et ventureselskap.



Inspirert av Sintef

IFE har latt seg inspirere av SINTEFs gründerselskap Sinvent, som i fjor sto bak kommersialisering av 10 forskjellige Sintef-teknologier gjennom lisensavtaler og bedriftsetableringer.

Sintef er aktive eiere i egne knoppskytingsbedrifter og bidrar til å utvikle selskapene videre. Salg av eierandeler i vellykkede knoppskudd gir gevinster som investeres i ny kunnskapsutvikling.

I fjor bidro Sinvent med et utbytte på 3,5 millioner kroner til Sintef. På sikt håper IFE at IFE Venture skal gi et bidrag tilsvarende mellom en til tre prosent av omsetningen til instituttet til ny kunnskapsproduksjon på IFE.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.