OLJE OG GASS

Vil hente olje under Nordpolen

IS INGEN FARE: Boreroboten utfører leteboringen på havbunnen, fjernstyrt fra overflaten. Det skal gjøre det enklere å utføre leteboring i områder hvor havet er islagt store deler av året.
IS INGEN FARE: Boreroboten utfører leteboringen på havbunnen, fjernstyrt fra overflaten. Det skal gjøre det enklere å utføre leteboring i områder hvor havet er islagt store deler av året. Bilde: Illustrasjon, Seabed Rig
Mona StrandeMona StrandeJournalist
11. okt. 2007 - 10:00

– Å flytte boreprosessen ned på havbunnen har vært diskutert lenge, men ingen har satt konkrete konsepter på papiret. Det er det vi har gjort nå, sier teknisk sjef i Seabed Rig, Per Olav Haughom.

Detaljene løses nå

Planen da prosjektet startet, var å finne en løsning som kunne gjøre leteboring både enklere, smartere og billigere. Derfor utvikler de nå – med støtte fra Statoil og Forskningsrådets Petromaks-program – en robotisert, fjernstyrt boreplattform som skal settes ned på havbunnen, og brukes til leteboring ned til 3000 meter. Selve plasseringen på havets bunn gjøres i et modulisert system, ved hjelp av et installeringsskip på overflaten.

Etter to års arbeid med prosjektet har de kommet så langt at de er ferdige med forstudiene, og i gang med detaljprosjektering av de tekniske løsningene.

– Når vi jobber med fjernstyrt robotteknologi trenger vi en del finurligheter. Den største utfordringen er å gjøre boreprosessen helt automatisert, siden det for eksempel ikke er mulig å sende folk ned på havbunnen med en skrutrekker dersom noe må fikses, sier Haughom.

Det vanskeligste gjenstår

For å finne en løsning skal de blant annet se til bilindustrien, som virkelig har automatisert produksjonen.

Teknologi for rørsystemer som styrer seg selv, i tillegg til pumpesystemer, motorer og kontrollsystemer som kompenserer for vanntrykket på havdypet, finnes allerede, men Seabed Rig håper å få hjelp av studenter til å løse utfordringen med å fjernstyre hele boreprosessen.

– Vi planlegger et samarbeid med Universitetet i Stavanger, NTNU og Stanford University i California, hvor dette blir et samarbeidsprosjekt. Studentene skal bruke vår idé som en case, og se på løsninger for fjernstyring og robotisering, sier Haughom.

Vil bli best i verden

De har også innledet et kompetansesamarbeid med Iris Rogalandsforskning, Poseidon, og mindre bedrifter i Rogaland. For tiden har de møter med interessante leverandører av teknologi og utstyr, og leter etter noen som kan hjelpe til med et tilstrekkelig simulatorsystem.

– Det er ikke så mange i verden som har jobbet med dette tidligere, så vi vil prøve å bygge et godt ingeniørmiljø rundt det lokalt. Målet er at Stavanger skal bli best på boreteknologi på havbunnen, sier Haughom.

De kritiske systemene skal bygges neste år, de første leveransene av robotiserte systemer ventes våren 2008, og når dette er på plass utvikles en prototyp.

– Alt du finner på et boredekk i dag må automatiseres så det fungerer på havbunnen. For å vise at dette faktisk lar seg gjøre – og at de kritiske komponentene fungerer – vil de første testene bli gjennomført på land, sier adm.dir. i Seabed Rig, Lars Raunholt.

Styring fra land

Per Olav Haughom mener deres konsept er ypperlig for leteboring i nordområdene. Ved å flytte hele boreprosessen til havets dyp, fjernes ikke bare store overflaterigger, men man slipper også store problemer med is og ekstremvær.

– Utfordringen blir å sette ned boreroboten mens det ikke er islagt, og å kunne komme seg fort bort dersom det kommer isfjell eller oppstår andre kritiske værsituasjoner. Men så fort plasseringen er i boks blir anlegget operert fra et lite og mobilt supplyskip, sier Haughom, og legger til at de har snakket om muligheten for å styre leteboringen fra land.

– I fjern framtid kan det bli mulig med styring fra land, men det er ingen aktuell problemstilling foreløpig, sier han.

Seabed Rig håper å få med seg et oljeselskap på laget, så de kan få startet prøveboring i 2012.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.