OLJE OG GASS

Vil ha mer på sokkelen

HENTER I NORGE: VNG har fått norsk gas siden 1996. Nå sikter ledelesen på flere eierandeler på norsk sokkel. Fra venstre Klaus - Dieter Barbknecht, viseadministrerende direktør Gerhardt Wolff og Klaus - Ewald Holst.
HENTER I NORGE: VNG har fått norsk gas siden 1996. Nå sikter ledelesen på flere eierandeler på norsk sokkel. Fra venstre Klaus - Dieter Barbknecht, viseadministrerende direktør Gerhardt Wolff og Klaus - Ewald Holst. Bilde: Anders J.. Steensen
Anders J. Steensen
4. juni 2009 - 12:59
Vis mer

Leipzig: Det tidligere østtyske gasselskapet Verbundnetz Gas(VNG) har mål om å hente ut 10 prosent av all gassen de selger fra norsk sokkel.

– Vi har kjøpt opp Endeavour Norge fordi de har allerede lisenser som er i produksjon på norsk sokkel. Dermed har vi et apparat til å kunne videreutvikle vår produksjon på sokkelen, i stedet for å bygge opp et nytt, sier Klaus-Ewald Holst.



3

2 mrd. Sm gass

Samtidig med overtakelsene skiftet Endeavour Norge navn til VNG Norge (Operations) AS.

Målet for VNG er å kunne selge gass som energi i Tyskland tilsvarende 200 TWh innen en femårsperiode.

Det er opp fra dagens nivå på 170 TWh. Av de 30 TWh som skal til for å øke salget, skal 20 TWh komme fra egen produksjon.

Det tilsvarer ca. 2 mrd. Sm 3 gass, eller 2 prosent av den norske gasseksporten.



Ikke økonomisk forsvarlig

For å få gassen fram til Tyskland har VNG eierinteresser i Skanled, som foreløpig er lagt på is.

– Det var ikke mulig å finne tilstrekkelig med kjøpere av gassen i Polen, slik at det er ikke økonomisk forsvarlig å legge denne rørledningen nå. Blant annet satte eksisterende gassavtaler med Russland en effektiv stopper for kjøp av gass fra Norge, forteller Holst.



Tre hovedforbindelser

Opprinnelig var VNG det østtyske regimets instrument for salg av gass, da primært bygass produsert fra de store forekomstene av brunkull i Øst-Tyskland.

– Nå er all vår gass naturgass. Vi kjøper inn 20 prosent fra Norge, resten primært via to rørledninger fra Russland, en gjennom Hviterussland og en via Ukraina og Tsjekkia, forteller innkjøps- og produksjonsdirektør Klaus-Dieter Barbknecht.

Halvert utslipp

Omstilling fra bygass til naturgass har hatt store konsekvenser for VNG.

CO 2-utslippet er nesten halvert, og utslippene av SO 2, NOx og kullstøv/sot er borte.

– Etter murens fall i 1989 har vi i dobbelt forstand gått fra svart-hvitt til fargefjernsyn. Nå er ikke byene grå og skitne lenger, og vi opplever frihet. Vi er heller ikke merket i samme grad av finanskrisen som Vest-Tyskland, forteller Holst.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.