OFFSHORE

Vil finne mer gass

Anders J. Steensen
21. mars 2003 - 12:02

Det finnes fortsatt spor av optimisme i oljeselskapet ConocoPhillips, COP. Selskapet har tradisjon for å finne olje petroleumsforekomster der hvor andre har gitt opp.

I Norge gjelder dette Ekofisk-området, men hvor COP ikke gav opp og fant forekomstene som satte i gang det norske oljeeventyret. Nå stiger forventningen i COP om nye funn i Norskehavet.

- Vi skal være med på to svært interessante letebrønner i år. Vi ha stor tro på funn i begge områdene, sier seksjonssjef Inger K. Tønne. Hun har ansvaret for letevirksomheten på norsk sokkel i COP.

Størst forhåpninger knytter hun til PL281, Grip, som ligger rett nord for Ormen Lange - feltet utenfor trøndelagskysten.

- Dette området ligger også i deler av Storeggaraset, men ikke i den samme geologiske strukturen som Ormen Lange. Vi mener at det i de geologiske formasjonene vi ser i dette feltet, kan finne et gassfelt som er på størrelse med Ormen Lange, sier Tønne.

Allerede i på sensommeren vil boreskipet West Navion ankomme feltet for å forbered og gjennomføre boringen.

Det andre feltet COP knytter forhåpninger til er PL264 Naglfar hvor COP har 50 prosent eierandel, men Esso er operatør. Også i dette området håper COP på at de finner gass. - Om det skulle være olje til stede gir det en ekstra gevinst, men vi ønsker oss en sterkere posisjon i gassmarkedet.

Trenger avklaring

COP er en av de største oljeprodusentene på norsk sokkel. Internasjonalt er selskapet nr. fire på statistikken over verdens største oljeprodusenter som ikke er statseide.

- Vi er i det store og hele for sterkt eksponert i oljemarkedet. Vi ser at fremtidens marked, ikke minst i Europa, vil være knyttet til naturgass. Vi søker derfor bevisst om å finne områder som inneholder gass, forteller informasjonsdirektør Haakon Haaland.

Han understreker at COPs muligheter er gode. Vi har eiendeler i en rekke lisenser på Haltenbanken. Lisenser som kom gjennom Conoco.

- Det er fortsatt store muligheter for å bygge ut flere satellittfelt rundt Heidrun, slik at vi kan opprettholde produksjonskapasiteten på denne plattformen. Men skal vi knytte flere av satellittfeltene i området må Statoil avklare hvordan de skal eksportere gassen fra plattformen. Enten via Åsgard røret, til Ormen eller en ny rørledning. Vi vil presse på Statoil slik at de kan komme med en avklaring, sier Haaland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.