KARRIERE

Vil etablere realfagsgymnas

Han etablerte Norges Toppidrettsgymnas. Nå vil Roger Elstad starte Norges Real­fagsgymnas.

13. apr. 2012 - 10:50
Vis mer

I 1981 åpnet Norsk Alpingymnas i Bærum. Det ble senere til Norges Toppidrettsgymnas (NTG), som i dag finnes i Bærum, på Geilo, Kongsvinger, Lillehammer og i Tromsø.

Mannen bak var Roger Elstad.

Like før påske sendte Elstad en formell søknad til Utdannings­direktoratet om å få etablere et realfagsgymnas bygget på samme modell som de private toppidrettsgymnasene.

Tre skoler

– De siste årene har det vært mye snakk om hvorfor vi ikke tilbyr undervisning i realfag på samme måte som vi tilbyr undervisning i toppidrett. NTG er ofte nevnt som en modell. Nå har vi utviklet konkrete planer for det vi kaller Norsk Realfagsgymnas. Vi prøver å få planene godkjent i Utdanningsdirektoratet, til tross for at privatskole­loven sannsynligvis ikke tillater det. Vi kjører prosjektet gjennom hos myndighetene og ser hva resultatet blir, sier Elstad.

Han legger ikke skjul på at han håper planene kan bli realisert etter hvert.

– Planen er å etablere gymnasene i de største byene i landet. Vi ser for oss et par tusen elever totalt sett. Søknaden vi nå har inne, gjelder skoler i Oslo, Bærum og Stavanger. Vi begynner der, sier han.

Andreas Wahl: – Alle bør kunne noe om realfag

Her får toppstudentene penger 

Intensivt

Han understreker at undervisningsopplegget vil være nedfelt i Kunnskapsløftet. Timetallet blir likevel relativt høyt.

– Realfagsproblemene starter gjerne i videregående skole. Derfor satser vi på rendyrkede realfagsgymnas basert på Kunnskapsløftet. I NTG har elevene veldig mye tid til idrett – som regel 15–20 timer hver uke. Disse 15–20 timene planlegger vi å bruke på fordypning i realfag. Dette vil komme på toppen av de vel 30 timene med regulære fag elevene har som en følge av Kunnskapsløftet, sier Elstad.

Det er altså snakk om mange timer hver uke, men realfagstimene vil inkludere lærerstøttet leksehjelp og oppgaveløsning etter skoletid.

TU mener: Ja til realfagsgymnas

Får skryt

Mange roser gymnasplanene. Ole Ringdal, dekan ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger, gir sin støtte.

– Hos oss er det slik at vi arrangerer åpen dag. Da setter vi opp en stand, bringer vi inn våre beste professorer og så håper vi at det kommer noen elever. Det er mye NTG-folkene kan gjøre bedre enn det som gjøres i dag. Dette høres utrolig spennende ut, sier Ringdal.

Teknas visepresident: – Jeg er mot eliteskoler for realfag

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Halve moroa

Også Knut E. Sunde, nærings­politisk direktør i Norsk Industri, er positiv.

– Jeg synes det er herlig med nye tanker og nye initiativer som utford­rer. Halve moroa er å utfordre samfunnet litt. Jeg tror det er med realfag som med topp­idrett, at det handler om hardt arbeid over tid, sier Sunde.

Teknisk Ukeblad skrev i 2010 om Fremskrittspartiets forslag om å etablere et fåtall eliteskoler for realfagselever.

FrP-leder Siv Jensen er derfor, ikke overraskende, glad for gymnasplanene.

– Dette er veldig spennende. Nye tanker som utfordrer tenkningen rundt den eksisterende skolestrukturen er interessant. Det finnes gudskjelov noen fyrtårn der ute, som vi må ta vare på. Vi har tidligere lansert ideen om å ha nasjonale fyrtårn på realfagssiden. Å få private supplementer til det offentlige tilbudet, er aldeles glitrende, sier Jensen.

Les også:

Høy IQ gir deg ikke topplederjobber

Skolelys gjør det ikke best

To års studie - startlønn på 570.000

Her er alle høstens nye studier

– Ingeniører mangler ledertrening  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.