MOBIL

Vil du ha en Motorola Milestone?

Eller hva med en iPad 3G eller en vanvittig Kina-telefon?

Marius ValleMarius ValleJournalist
12. mai 2010 - 15:57
Vis mer

Om du er glad i nye, fancy og spesielle telefoner finnes det mange modeller i den store vide verden som er mer interessante enn de du kan kjøpe i butikkene her hjemme.

For eksempel:

Motorola Milestone, en GSM-versjon av Motorola Droid, med en 3,7 tommers skjerm og 480x854 pikslers oppløsning og alt av teknologi, inkludert et utskyvbart fulltastatur.

iPad 3G, Apples "forvokste iPhone" som lar deg surfe i sofaen på en 9,7 tommers skjerm. Tilgjengelig i Norge, ja, men til en vill pris.

Garmin-Asus G60, en Linux-telefon med Garmins GPS-programvare og mange spennende funksjoner.

Noe sært fra Kina, som en fotball-telefon, en armbånds-telefon, eller en telefon som angivelig har 1,8 års batteritid.    

Mulighetene er mange. Har du lyst på en spesiell telefon er det faktisk ikke så veldig vanskelig å få tak i en. Men du må tenke over noen ting før du finner frem Visa-kortet ditt.

Dette må du sjekke

For det første: Kan du bruke telefonen i Norge? Mange telefoner, for eksempel Motoroa Droid eller Palm Pre, selges i en eller flere varianter tilpasset CDMA-mobilnett, som vi ikke bruker her hjemme. Derfor må du forsikre deg om at du kjøper en telefon som støtter mobilnettene i Norge.

  • Telefonen må støtte GSM-SIM-kort. 
  • Telefonen må støtte GSM 900 og/eller 1800 MHz
  • Er den operatørlåst? Da får du ikke brukt telefonen med ditt SIM-kort

For det andre: Telefonen må ikke være en kopi. Dersom du kjøper en telefon som kalles "iPhone" må dette faktisk være en iPhone, ellers kan tollmyndighetene sette seg på bakbeina. Hva som er likheter og hva som er en ren kopi kan selvsagt diskuteres, med vær oppmerksom på at det kan oppstå problemer med å få innført en telefon som åpenbart er en kopi eller har stjålet et merkenavn (Nokla, giPhone, Sumsung).

  • Undersøk at det ikke er snakk om en piratkopi
  • Ikke kjøp telefoner som ligner mistenkelig mye på et eksisterende produkt (typisk for kinesiske produsenter)

For det tredje: At du ikke betaler en ublu pris eller blir svindlet. Det er ikke toll på elektronikk som mobiltelefoner, men det skal betales moms. Det kan være penger å spare på å importere selv, men dersom totalbeløpet overstiger det du må betale i Norge er det ikke verdt bryet.

  • Regn ut hvor mye totalprisen blir
  • Om du kjøper brukt bør du sjekke historikken til selgeren

Innførsel av varer fra utlandet

Som nevnt er mobiltelefoner tollfritt. Du skal altså ikke betale toll, men du må betale merverdiavgift. Dette utgjør 25 prosent av det du har betalt for telefonen. Koster en mobiltelefon 1000 kroner inkludert frakt må du betale tollvesenet 250 kroner i mva (moms). Telefonen din vil i mange tilfeller ende opp hos tollvesenet nærmest deg. I så fall må du ta med deg en kvittering for kjøpet til tollvesenet og betale inn moms for å få utlevert varen.

Det er selvsagt selgere som tilbyr å sende produktene som gave, men du bør ha i bakhodet at dette i beste fall er uærlig. 

Hvor du får kjøpt din nye mobiltelefon

Utenlandske nettbutikker vil ofte ikke sende til Norge. Dersom du er på jakt etter en telefon som kun selges gjennom en mobiloperatør er du i praksis nødt til å kjøpe telefonen brukt. 

Verdens største auksjonsnettsted, eBay, er en god kilde til fancy telefoner. Denne tjenesten tilbyr også en slags forsikring kalt "eBay Buyer Protection" som skal sikre at du faktisk får produktet og at det er som beskrevet.  

Her er det lurt å sjekke at selgeren ikke har fått negative tilbakemeldinger fra andre brukere. Har selgeren det bør du være på vakt mot å handle fra han/henne. Det er også mange som ikke sender varer til andre land, så undersøk dette før du legger inn bud.

Her kan du se eksempler på auksjoner for Motorola Milestone, iPad 3G og Garmin-Asus G60.

Er du på jakt etter spesielle Kina-telefoner anbefaler vi deg å ta en titt på Solomobi.com.

Hvilke rettigheter har du?

Dersom du har kjøpt en telefon og det oppstår problemer med den kan det være vanskelig å vite hva du skal gjøre. I utgangspunktet må du henvende deg til selgeren, men har du kjøpt privat kan det fort bli en stor jobb å stå på krava.

Du kan alltid henvende deg direkte til produsenten. Har du for eksempel en Motorola-telefon kan du henvende deg til Motorola for reparasjoner. I så fall må du sørge for å ha originalkvitteringen for produktet. Be alltid om å få med denne om du handler med en privatperson.

Husk at mange produsenter gir en verdensomspennende garanti, men denne er som oftest begrenset til ett år fra original kjøpsdato.

Har du kjøpt produktet ditt fra en nettbutikk i Europa har du imidlertid forbrukerrettigheter. Forbruker Europa er en organisasjon som jobber for dine forbrukerrettigheter, og har mye informasjon om hvordan du går frem.

Du bør også stille deg dette spørsmålet: Dersom du kjøper et produkt som finnes i handelen her hjemme, er det verdt det å gi opp de sterke forbrukerrettighetene du har gjennom kjøp i Norge for å spare noen kroner?



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.