KARRIERE

Vil bli universitet alene

Dag Yngve Dahle
25. nov. 2011 - 10:35

Nylig spådde FrPs utdanningspolitiker Tord Lien at Høgskolen i Bergen samt høyskolene i Sogn og Fjordane og Stord/Haugesund vil Utdannings-Norge: Høyskolene kan forsvinne til et nytt profesjonsuniversitet på Vestlandet.

Ledelsen ved Høgskolen i Bergen bekrefter nå at de har universitetsambisjoner, men planene inkluderer ikke de to andre høyskolene.

Mange tror på høyskoledød

Innen 2020 Ole-Gunnar Søgnen.
Innen 2020 Ole-Gunnar Søgnen.

Innen 2020

– Vi har vedtatt en universitetsambisjon for 2020. Det vil si at vi styrer mot dette målet på egen kjøl, sier Ole-Gunnar Søgnen, rektor ved Høgskolen i Bergen.

– Dere vil gjøre det alene?

– Ja, det er korrekt. Vi har testet ut interessen for samarbeid om et Vestlandsuniversitet med Høgskolen i Sogn og Fjordane og Høgskolen i Stord/Haugesund, men disse to institusjonene er ennå ikke klare for en slik satsing, sier han.

TU mener:

En nært forestående sammenslåing av høyskolene i Bergen, Stord/Haugesund og Sogn og Fjordane er nylig blitt formelt avvist av de to sistnevnt. Men Åse Løkeland, rektor ved Høgskolen i Sogn og Fjordane, antydet i forrige ukes TU at det kan bli aktuelt på sikt.

HiB-rektoren fortsetter slik:

– I tillegg har Universitetet i Bergen for lengst avklart at de ikke er interessert i sammenslåing med høyskoler, sier han.

Kvalitetsreformen ble ingen suksess

På egen hånd

NYTT UNIVERSITET? Høgskolen i Bergens kommende nybygg på Kronstad i Bergen. Statsbygg

Sigmund Grønmo, rektor ved Universitetet i Bergen, bekrefter dette.

– Det er ikke aktuelt for oss å fusjonere med andre institusjoner, men vi legger vekt på samarbeid med høgskolene på Vestlandet, ikke minst gjennom UH-Nett Vest, sier Grønmo.

Høgskolen i Bergen har i dag rundt 7000 studenter og 700 ansatte. Av vel 450 faglig ansatte har cirka 130 doktorgrad, blant disse er det 25 professorer.

I dag tilbyr skolen 13 mastergradsprogrammer. Konkrete planer om doktorgradsprogrammer reder grunnen for en søknad om universitetsstatus. Ett av programmene gjelder ingeniørfag.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi har over lang tid bygd opp kompetanse. Nå planlegger vi tre doktorgradsprogrammer. Arbeidstitlene er ICT Engineering, kunnskapsbasert praksis i helsefag samt danning og didaktiske praksiser, sier Søgnen.

Utdannings-Norge: Høyskolene kan forsvinne

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.