TUMENER

Vi trenger norsk farmasi-industri

LEDER: Nedleggelsen av Takeda Nycomed handler om mer enn 192 arbeidsplasser.

Direktør Morten Brevig og næringsminister Trond Giske på besøk i Nycomed i Elverum. Foto: Rune Hagen
Direktør Morten Brevig og næringsminister Trond Giske på besøk i Nycomed i Elverum. Foto: Rune Hagen Bilde: Rune Hagen
22. feb. 2013 - 07:30

Elverum er mer enn ei grøft øst for Hamar, slik Ole Paus sang.

Kommunen har mye skog og gode elgkarbonader, men det multinasjonale japanske konsernet Takeda Nycomed har også en av sine mest lønnsomme fabrikker i Elverum.

Nå vil japanerne legge ned 192 arbeidsplasser til tross for at Takeda henter ut over en kvart milliard kroner i overskudd fra sin norske virksomhet. 

Produksjonen skal flyttes til Polen for å spare kostnader. Beskjeden om nedleggelse føltes sjokkartet.

Flere har vært med siden starten i 1974 da Norges Apotekerforening etablerte det som på folkemunne er blitt kalt «pillefabrikken».

Akkurat det er en ganske misvisende karakteristikk siden det primært er flytende legemidler som lages her, som for eksempel nesespray og øyedråper.

Frykten for nedleggelse har vært der før også, men gjennom flere eierskifter har de mange høyt kompetente medarbeiderne og et femtitalls ingeniører klart å komme opp med produkter som er blant de beste i verden.

De har fått flere priser for sin blow-fill-seal-teknologi og har en leveringsgrad på over 98 prosent.

Nå har Elverums kanskje mest kjente mann, tldligere justisminister Knut Storberget, tatt på seg oppgaven som «reddende engel».

Han har reist til Japan for å overtale toppsjefen i Takeda. Med seg har han også sterke oppfordringer fra næringsminister Trond Giske som traff toppsjefen i Osaka i fjor.

Giske har for en gangs skyld engasjert seg sterkt for å bevare arbeidsplasser, men Storberget bør kanskje ikke referere Giskes utsagn fra besøket på fabrikken da han kommenterte nedleggelsen med at «dette er kapitalens verste utslag».

Men Giske har jo rett. Japansk grådighet på et milliardmarked hvor Norge var tidlig ute med høy kompetanse. Det er over 100 år siden apotekeren Morten Nyegaard etablerte Nyco. Nå er norsk farmasøytisk industri i ferd med å bli rasert.

Samtlige fagforeninger med ingeniørorganisasjonene i spissen har advart mot utviklingen. De har dokumentert behovet for å utvikle en inkubator av laboratoriemiljøet på GE Healthcare som reduserte FoU-aktiviteten i fjor.

Dette forslaget ligger fortsatt i skuffen hos næringsminister Trond Giske.

Derfor har Giske et stort ansvar for å hjelpe de stakkars 192 ansatte i Elverum. Der er 62 prosent av arbeidsstokken kvinner og 79 av de ansatte over 50 år. Takeda er med andre ord en av det industrifortapte Innlandets viktigste bedrifter.

Giske bør sørge for å ivareta kompetansen i Elverum ved å bidra til omstilling av produksjonen til nye legemidler eller vaksiner som Norge trenger i krisesituasjoner.

Les også:

Denne geléen skal lege dine sår

Her ligger fremtidens antibiotika

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Spikeren i kista for bioteknologimiljøet  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.