IT

Vi produserer mer data enn vi kan lagre

10. mai 2010 - 10:33
Vis mer

Datalagringsselskapet EMC og dataanalyseselskapet IDC har sett dypt inn i krystallkula for å lage en prognose på hvor mye data vi kommer til å produsere om ti år.

For å beskrive situasjonen har de lånt tittelen til Bachman-Turner Overdrives låt You Ain’t Seen Nothing Yet.



Er vi forberedt?

– Rapporten kalles "A Digital Universe Decade – Are You Ready" og beskriver ganske godt hva vi står overfor når vi ser hvordan størrelsen på vårt digitale univers vil vokse 44 ganger fra i dag, sier kommunikasjonssjef Janne Syversen hos EMC.

Kommunikasjonssjef Janne Syversen, EMC.
VOKSESMERTER: De neste ti årene byr på store utfordringer fra alle dataene vi trenger å lagre, sier kommunikasjonssjef Janne Syversen hos EMC. Odd Richard Valmot

Zettabyte

– I fjor økte mengden data som menneskeheten produserte med 62 prosent til 800 000 petabyte til tross for finanskrise. Det er en stabel med DVD-er fra jorda til månen og tilbake. I år tror vi tallet vil vokse til 1,2 millioner petabyte, eller 1,2 zettabyte som blir betegnelsen heretter. Når vi kommer til 2020 vil stabelen med DVD-er nå halvveis til mars, sier Syversen til Teknisk Ukeblad.



Mangler lagerplass

Så langt har vi kunnet løse problemet med å investere i nye harddisker. De har økt i kapasitet fra år til år like mye, eller mer enn dataveksten. Slik er det ikke lenger.

– Vi kan ikke vente at kapasiteten til harddiskene øker mer enn tretti prosent årlig i årene fremover. Og når vi ser at datamengden øker med nesten det dobbelte, har vi et problem. Vi kan ikke lenger løse dette med mer maskinvare. Det blir for dyrt. Nå må vi bli flinkere til å lage programvare, slik som dedublisering, som gjør at vi kan holde tritt med veksten. Dessuten må vi bli flinkere til lage bedre programvare for å finne frem i de enorme datamengdene som vokser frem. Og vi må senke kostnadene til administrasjon av dem. Ikke litt, men voldsomt, sier senior teknologikonsulent Jørn Malstein i EMC.

Malstein peker også på utfordringen med å sikre alle dataene. Den mengden av data som krever svært høy sikkerhet vil vokse med 100 ganger neste ti år.

VOKSESMERTER: De neste ti årene byr på store utfordringer fra alle dataene vi trenger å lagre, sier kommunikasjonssjef Janne Syversen hos EMC.

Privat vekst

Det er vanlige mennesker som fyller opp det meste av datalagrene. I år vil mer enn 70 prosent av nye data genereres av folk flest i form av digitale bilder og videoer og alle former for elektronisk kommunikasjon.



Maskinskapt

Men ikke all informasjon om mennesker er laget av mennesker. Faktisk oppstår 90 prosent av slike data så å si av seg selv. Datamaskiner generer kredittopplysninger, bompasseringer og web-logger, og utallige overvåkningskameraer produserer videoer.



Flere filer

Den enorme veksten er ikke de eneste funnene i undersøkelsen. Antallet filer øker enda raskere. Mens datamengden øker 44 ganger, øker antallet filer med 67 ganger.

Det betyr at vi får mer å holde orden på, men ikke at de menneskelig ressursene øker proporsjonalt. Antallet IT-folk vil bare øke med en faktor på 1,4.

VOKSESMERTER: De neste ti årene byr på store utfordringer fra alle dataene vi trenger å lagre, sier kommunikasjonssjef Janne Syversen hos EMC.

Skyen vokser

At nettskyen vokser kommer ikke som en nyhet. Om ti år vil en stor del av vår digitale informasjon befinne seg i offentlige eller private datalagre som vi i dag kaller nettskyer, eller de vil passere gjennom en slik. Det vil være tilfelle med rundt en tredel av all data som produseres de neste ti årene.



Skyen demper

Bruk av nettskyen vil bidra til å holde nede kostnadene for å lagre og vedlikeholde data i gamle it-systemer, og det vil bidra til å frigjøre midler som i stedet kan brukes til innovasjon.



Bilion-gevinst

IDC tror at denne ekstra innovasjonen alene i de neste fire årene kan bidra til en billion dollar i økte inntekter for næringslivet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.