KRAFT

– Vi har dårlig tid

OVERSIKT: - Energinet kan overvåke alt av energiforbruk, kostnader og gjennomføring av energisparende tiltak real time, helt ned til den enkelte måler, sier daglig leder og gründer, Øyvind Ludvigsen.
OVERSIKT: - Energinet kan overvåke alt av energiforbruk, kostnader og gjennomføring av energisparende tiltak real time, helt ned til den enkelte måler, sier daglig leder og gründer, Øyvind Ludvigsen. Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
29. jan. 2009 - 15:12

Kravene i EUs fornybardirektiv må innfris innen 2020. Det gir Norge svært dårlig tid, advarer Erik Skjelbred, direktør for produksjon og miljø i Energibedriftenes Landsforening (EBL).

EBL oppfordrer regjeringen om å være offensive, ikke å prute på ambisjonsnivået i direktivet, og heller sette i gang jobben med å utforme planene som bringer Norge i mål innen fristen.

– Ny energiproduksjon og nye ledningsprosjekter tar opp til ti år å realisere fra første planlegging til drift. Sluttdatoen 2020 er allerede gitt, jo lengre vi holder på og forhandle, jo mindre tid har vi på å gjøre alt det som skal til. Vi har i utgangspunktet dårlig tid om vi skal ta på oss dette direktivet, sier Skjelbred.

Inntil 25 TWh

I dag slapp olje- og energiminister Terje Riis-Johansen nyheten om at Norge skal påta seg forpliktelsene i EUs fornybardirektiv, som pålegger landene en kraftig økning av fornybar energiproduksjon.

Les også:

En rapport som analysebyrået Point Carbon har utført for EBL konkluderte med at Norge må øke energiproduksjonen med 14 prosent dersom vi tar på oss forpliktelsene i fornybardirektivet.

Norges vassdrags- og energidirektorat har utført de samme beregningene, og landet på mellom 10 og 14 prosent.

– Dette tilsvarer økt produksjon av mellom 20 og 25 TWh fornybar energi. De energikildene vi har tilgang på er vannkraft, landbasert vindkraft og fjernvarme. I tillegg må vi erstatte oljekjeler med biokjel der fjernvarme ikke er egnet. Alle kildene må benyttes, sier Skjelbred.

Må legge om

– Energibruken i Norge er på vei ned og flere tar til orde for at vi ikke trenger mer kraftproduksjon i Norge. Hvor skal vi gjøre av energien?

– Direktivet handler om å redusere bruken av fossil energi eller bytte den ut med fornybar energi. Det handler om å legge om energibruken, og vi lykkes bare om vi klarer dette. EUs fokus er nasjonalt, hva vi får til i Norge, sier Skjelbred.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.