PRODUKSJON

Verdens lengste sjøkabel

Slike båter brukes for å legge ned kabler til sjøs.
Slike båter brukes for å legge ned kabler til sjøs. Bilde: ABB
Camilla Aadland
11. mars 2005 - 09:41

NorNed-kabelen blir på 580 kilometer, og skal ha en kapasitet på opptil 700 MW.

ABB bygger HVDC (High voltage direct current) konverteringsstasjoner og mesteparten av undervannskabelen. Norske Nexans står for den resterende tredjedelen av kabelen, som skal ligge på dypt vann.

HVDC-teknologien gir likestrøm i kabelen. Dette er helt nødvendig i kabler av denne lengden, med vekselstrøm ville ikke strømmen ha kommet frem.

Bygger i Sverige

Det meste av ABBs produksjon foregår i Sverige. ABBs fabrikk i Ludvika står for HVDC-likeretterstasjonene, transformatorer, brytere og øvrige høyspenningsprodukter, mens ABB i Karlskrona leverer kablene.

– Ettersom kabelen er så lang, må man ta hensyn til spesielle tekniske egenskaper, sier prosjektleder Svante Svensson i ABB Sverige til Teknisk Ukeblad.

Blant annet krever kabelen et antall skjøter til havs, og skjøteteknikken krever ekspertise fra Karlskrona. Dessuten skal kabelen legges i et hav som allerede er fullt av tele- gass-, og oljekabler.

– Leggingen av kabelen, som veier 60-70 kilo pr. meter, er komplisert, sier Svensson.

Til ABBs del av kabelen går det med 8000 tonn kobber, 10.000 tonn bly, 23.000 stål og 4000 papir. De to stasjonene skal stå i Fede i Norge og Eemshaven i Nederland. Her blir de ulike bitene satt opp fra slutten av 2006. Selve kabelen kjøres direkte fra fabrikken til båten som skal legge kabelen.

4,6 milliarder kroner

ABBs avtale har en verdi på 270 millioner dollar. Det er de norske og nederlandske systemoperatørene, Statnett og TenneT som står bak kabelen, som totalt vil koste 4,6 milliarder kroner.

Nexans skal produsere to kabler på hver 156 kilometer, samt en mindre kabellengde for ilandføring i Norge. Denne avtalen har en økonomisk ramme på ca. 420 millioner kroner.

De to Nexans-kablene er masseimpregnerte HVDC-kabler med en spenning på 450 kilovolt. Kablene vil bli lagt ned til 410 meter under havoverflaten.

– Vi har lang erfaring med å produsere kabler for store dyp. I tillegg til at vi er konkurransedyktige på pris, er dette årsaken til at vi ble valgt som leverandør av den delen av kabelen som skal legges i Norskerenna, sier administrerende direktør Anne-Lise Aukner i Nexans Norway.

Etter planen skal Nexans del av NorNed-kabelen være ferdigstilt i løpet av sommeren 2007. Ingeniørarbeidet er allerede i gang, og produksjonen i Nexans fabrikk i Halden starter til våren 2005. NorNed-kabelen skal etter planen settes i drift i begynnelsen av 2008.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.