SAMFUNN

Venture Cup gjenoppstår

Innovasjon og nyskaping er nødvendig for å sikre konkurranseevnen.
Innovasjon og nyskaping er nødvendig for å sikre konkurranseevnen. Bilde: NYSCEDII
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
16. jan. 2004 - 08:00

Trondhiem er først ute. Der er allerede finansieringen på plass og organisasjonen trimmet. Avspark skjer på tirsdag 20. januar. Budsjettet er på en million kroner.

I Oslo og Bodø mangler foreløpig finansieringen. Men frivilllige og engasjerte mennesker jobber mer eller mindre gratis for å sette fart på gründer- og nyskapingskonkurransen Venture Cup. Start Norge har påtatt seg å organisere en finale der de beste regionale forretningsplaner får delta.

- Det er fortsatt håp for gründere i Norge, sier en strålende fornøyd Mads A. Skjelstad, forsker ved GREI (Gruppen for entreprenørskap og innovasjon ved NTNU), til tu.no. Han har jobbet sammen med professor Sigmund Waage for å få i gang en ny cup.

I Trøndelag har mange sett positive resultater i form av bedrifter og arbeidsplasser etter deltakelse i Venture Cup. Alle deltakere i Venture Cup får faglig hjelp og tilbakemeldinger. Det er dermed ikke bare konkurransevinnerne som "vinner".

Fjorårets Venture Cup har satt varige spor i Trøndelag. Syv nye bedrifter er på beddingen, derav fire basert på studentideer og tre basert på forskerideer. Tre av disse har startet eller vil i løpet av kort tid bli startet som en direkte følge av deltakelse i konkurransen.

Forsinket i Nord og Øst

I Bodø jobber Dag Ofstad og en arbeidsgruppe for å få opplæringsmiljøene i de tre nordligste fylkene med på en Nord-norsk regional konkurranse.

- Venture Cup er en gylden mulighet for å få fart på innovasjon og nyskaping i Nordland, troms og Finnmark, sier Ofstad til Teknisk Ukeblad. Han håper å få av gårde søknader til offentlige og private instanser så fort at konkurransene kan starte i mars.

Nordland Fylkeskommune har satt innovasjon høyt på dagsorden. Det vil derfor forundre Ofstad om ikke blant andre fylket trår til.

- Det sprudler av ideer både ved høyskolene, universitetene og på holmer og skjær i nord. Venture Cup vil hjelpe til med å skape nye bedrifter og arbeidsplasser, påpeker Ofstad, som frir til miljøer i nord med kapital å spytte inn.

Universitetet i Oslo er pådriver for den regionale konkurransen på Østlandet. De har engasjert Rakel Hansen, som jobbet i det sentrale Venture Cup-sekretariatet før det ble nedlagt i fjor høst. Hun er svært optimistisk.

- Vi har søknader ute nå for å sikre finansieringen. Tilbakemeldingene har vært svært positive. Vi har derfor store forhåpninger og regner med å være i gang i mars, sier hun til tu.no - Teknisk Ukeblads nettutgave.

Regionale vinnere

I og med at Venture Cup nå først og fremst blir en regional tevling, blir det lagt større vekt på den regionale konkurranse og vinnerkonsepter.

Venture Cup Trøndelag lar konkurransen gå i to faser. Tre regionale vinnere vil bli kåret i fase 1. Kravet er at det skal skrives en syv siders beskrivelse av forretningsideen. I neste fase utpekes også tre vinnere, som hver skal levere en 20 siders gjennomførbar forretningsplan. De tre sistnevnte vil så være med i den nasjonale premieutdelingen som arrangeres av Start Norge til høsten. Da vil de forhåpentlig møte tilsvarende forretningsideer fra Oslo og Akershus og fra Nord-Norge.

Anonyme McKinsey

Venture Cup er et internasjonalt nyskapingskonsept. Norge kom med i 1996. VC hadde eget sekretariat som organiserte en nasjonal konkurranse om å utarbeide de beste forretningsplanene for nye bedrifter, gjerne basert på nye oppfinnelser. En hel rekke bedrifter er etablert i kjølvannet av konkurransen.

Venture Cup er egentlig igangsatt av konsulentselskapet McKinsey , men uten at deres navn eller kommersielle foretak er direkte knyttet til konkurransen.

Konseptet er basert på 50-50 fordeling av offentlige og private midler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

I fjor høst ble det nasjonale sekretariatet for Venture Cup oppløst. Private investorer kom ikke på banen i tilstrekkelig grad og staten nektet å dekke mer enn 50 prosent. Dermed ble det kroken på døra. Men takket være ildsjeler ved flere av høyskolene og universitetene, dukker det i år opp regionale konkurranser.

Disse er med og finansierer Venture Cup i Trøndelag:
-
Innovasjon Norge (både Sør- og Nord-Trøndelag)
- Nord-Trøndelag fylkeskommune
- Sparebanken Midt-Norge
- Trondheim Kommune
- Leiv Eiriksson AS
- SIVA
- Norges Forskningsråd (FORNY)
- Telenor
- Tekna
- Næringslivets idéfond

Venture Cup i Trøndelag er åpen for studenter og ansatte ved NTNU, HiST, HiNT, BI Trondheim og alle med bostedsadresse i Trøndelag.

Kick Off:
Her er programmet for NTNU-møtet tirsdag 20. januar:
- Velkommen til Venture Cup Trøndelag, ved Rektor Eivind Hiis Hauge, NTNU
- Mine erfaringer som entreprenør, ved Magne F. Orten, adm. dir. i Master Management AS
- Presentasjon av Venture Cup Trøndelag, ved Mads A. Skjelstad, Gruppen for entreprenørskap og innovasjon
- Hvorfor delta i Venture Cup? Ved Anders Ytterland og Endre Kvalheim, Byks, vinner av Venture Cup 2003

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.