ARBEIDSLIV

Venture Cup gjenopplives

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
3. sep. 2003 - 08:00

Nyskapingskonkurransen Venture Cup (VC) vil etter all sannsynlighet arrangeres også neste år.

Antakelig vil lokale konkurranser ved de største universitetene avholdes som en form for "franchise"-virksomhet. Sterke krefter er i sving både i Oslo og Trondheim for å stable lokale VC-organisasjoner på beina.

McKinsey-partner og tidligere styreformann i det nå nedlagte VC-sekretariatet, Hugo Maurstad, håper og tror at konkurransen vil gå av stabelen også neste år.

- Det er vanskelig å forstå at noe som har skapt så mye engasjement og framskaffet så mange forretningsideer og konsepter for bare 4,5 millioner kroner i året ska forsvinne, sier Maurstad til Teknisk Ukeblad.

McKinsey står bak konseptet med nyskapingskonkurransen og sitter på rettighetene til navnet Venture Cup. Bortsett fra styreplasser og arbeid i bakgrunnen, vil ikke McKinsey involvere seg direkte i den daglige driften.

Finansiering må VC-sekretariater eller lokale arrangører ordne. Kapitaltørken i Norge medførte full stans i virksomheten i august. Nå må en ny organisasjon på beina. Spørsmålet er om pengene nå sitter løsere. Forskningsrådet er uaktuell, mens SND er villig til å gå videre. Med lokale arrangementer kan det bli lettere å engasjere næringslivet rundt universitetene.

Uten baktanker

VC har vært arrangert fire ganger i Norge og går av stabelen i 30 andre land. Norge er det første stedet arrangementet er i ferd med å skrinlegges. Det liker McKinsey dårlig. Men verst for Maurstad er tanken på alle de gode ideene og produktene Norge går glipp av. McKinsey hevder at de ikke har noen kommersielle baktanker med VC.

- VC er langt på vei et dugnadsarbeid. Det er få som knytter vårt firma til konkurransen, og det er vi fornøyd med. Vårt mål er å engasjere og involvere alle gode krefter ved høyskoler og universiteter for å få fram, veilede og bidra til å skape nye virksomheter, sier Maurstad.

Derfor vil VC ikke overlates til kun ett universitet eller en institusjon. I Trondheim har START NTNU sammen med Gruppen for entreprenørskap og innovasjon (GREI) tatt initiativ til å videreføre en lokal VC. I Oslo er universitetet i ferd med å jobbe fram et levedyktig konsept. De har også slått frampå om å overta det nasjonale ansvaret og drive dette mer permanent. Det godtar ikke McKinsey.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Det ville være i strid med vårt konsept. De store universitetene må eventuelt gå sammen om det, sier Maurstad. Han har bedt de aktuelle institusjonene om å sende inn forslag og søknader. Innen november regner han med å få avklart om det blir VC i 2004, eller om konkurransen må legges på is.

Professor Sigmund Waage, som leder GREI ved NTNU, mener det nå er viktig at VC ikke stopper opp. Han er med i Trondheimsmiljøet som vil søke McKinsey om å drive VC videre på franchise-betingelser.

- Vi arbeider med finansieringen. Målet er å få til en 50-50 fordeling mellom offentlige og private kilder. Den store bøygen blir å skaffe sponsorer, sier Waage.

Konkurranse vs konkurranse

VC gikk dukken et par uker før DnB utdelte sin innovasjonspris (se notis neste side).For nyskapingsmiljøet var det bittert å se næringsminister Ansgar Gabrielsen snu ryggen til den desperat vinkende hånda til en druknende VC, mens juryformann Gabrielsen i DnBs innovasjonskonkurranse valgte vinnere blant ni etablerte firmaers ideer og kun én gründer.

- Vi konkurrerer ikke med DnB om å konkurrere. Alt som kan få opp interessen rundt innovasjon og nyskaping er av det gode, sier Maurstad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.