INDUSTRI

Venter på krisetiltakene

Stein Lier-Hansen, adm. dir. Norsk Industri, på vei til krisepakkemøte.
Stein Lier-Hansen, adm. dir. Norsk Industri, på vei til krisepakkemøte. Bilde: Leif Hamnes
Camilla Aadland
6. mai 2009 - 13:24

Organisasjonen retter skarp kritikk mot Regjeringen fordi den ennå ikke har fått satt bankpakke 2 ut i livet.

– Våre bedrifter er avhengig av tilgang til lån og kreditt. Nå er dette nesten ikke mulig via det vanlige finansmarkedet. Vi mener regjeringen er altfor sent ute med å lansere siste bankpakke. Situasjonen blir verre for hver dag som går, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen til Teknisk Ukeblad.



– Lavt tempo

Norsk Industri mener situasjonen ser ille ut for de neste månedene.

– Det har nå gått tre måneder siden denne pakken ble lansert for å bedre kredittsituasjonen for næringslivet. Men hittil har ingen banker ennå fått tilbud om de 50 milliardene som lå i pakken. Årsaken er at Regjeringen fremdeles arbeider med å få forskriftene på plass, slik at den kan begynne å virke. Det er et illevarslende lavt tempo, sier bransjepolitisk direktør Knut Sunde i Norsk Industri i en pressemelding.



Svenskene i mål

Problemene med å få ferdig forskriftene skal ha sin bakgrunn i dialogen med overvåkningsorganet ESA om forholdet til konkurransereglene i EØS-avtalen.

Sunde viser til at svenskene valgte en enklere løsning og fikk dette vedtatt i EU samme uke.

– Kanskje er den norske løsningen bedre. Men tempoet er viktig når industrien blør, og eventuelle fordeler går tapt med manglende iverksetting, sier Sunde.



Bare begynnelsen

Han mener vi ennå bare har sett begynnelsen på de alvorlige virkningene som den økonomiske krisen kommer til å få for etterspørsel, produksjon og sysselsetting i norsk industri.

Det eneste lyspunktet Sunde ser i øyeblikket er den svake kronen. Den gjør at bedrifter som selger varer i euro får relativt godt betalt.

– Men bortsett fra det ser vi få tegn til at det blir bedre med det første. Det er viktig at Norges Bank senker rentenivået som ute i Europa, at vi ikke starter på en særnorsk rentepause eller renteøkning. Svak kronekurs er viktig medisin når markeder og banker svikter, sier Knut Sunde.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.