NYHETER_BYGG

Velger ansatte og prosjekter på øverste hylle

Byggetrinn 2 ved St. Olav Hospital i Trondheim.
Byggetrinn 2 ved St. Olav Hospital i Trondheim. Bilde: Helebygg Midt-Norge
Joachim Seehusen
6. mars 2006 - 14:30

Det største prosjektet for NCC i 2006 blir annet byggetrinn på St. Olavs Hospital i Trondheim.

NCC og Helse Midt-Norge tegnet en partneringkontrakt i fjor. Forhandlingene ble avsluttet med signering av sluttavtalen til 926,5 millioner kroner, eks. moms 3. februar i år.

Bygger mer

NCC skal bygge tre behandlingsbygg på til sammen 75.300 m 2. Men det er sykehuskvadratmetere; tekniske rom, kanaler og underjordiske kulverter teller ikke med. Totalt skal NCC altså bygge mer.

Det forberedende byggearbeidet har allerede startet og skal være avsluttet i 2009. Byggingen foregår mens sykehuset er i full drift. Totalt omfatter kontrakten etablering av 638 pasientplasser.

De tre behandlingsbyggene er Gastrosenteret på 24.200 m 2 for behandling av mage- og tarmlidelser, kreft og blodsykdommer, Akutten og hjerte-lunge-senteret krever 35.000 m 2 og Bevegelsessenteret får 16.100 m 2 for ortopedi og reumatisme.



Må flytte rundt

– Avtaler med de fleste underleverandørene er allerede på plass, sier informasjonsdirektør Øyvind Kvaal. – Vi sliter ikke med å få underleverandører, men det er et problem å få fatt i tilstrekkelig mange bygningsarbeidere og ingeniører, sier han.

NCC har måttet flytte funksjonærer og ingeniører fra blant annet Bergen og Oslo for å jobbe med sykehuset i Trondheim.

– Innen bygg er det ikke den samme tradisjonen for å flytte rundt som innen anlegg.

Kvaal sier NCC må leie inn bygningsarbeidere fra utlandet til å ta toppene i arbeidsmengden. – Men ikke ingeniører, jeg tviler på at det blir aktuelt. Vi ønsker å bruke våre egne ingeniører.



A rbeid i årevis

– Vi må drive langsiktig rekruttering, oppfordre ungdommen til å utdannen seg som byngingsingeniører. Alle vet at det vil være godt med arbbid i årevis, sier Kvaal.

NCC besøker NTNU i Trondheim og alle andre universiteter og høyskoler i landet som utdanner ingeniører, gir informasajon om bedriften, betingelser og holdninger.

– Men dette gjør jo også de andre i bransjen, sier Kvaal og antyder at virksomehten ikke gir noen ekstrafordeler.

– Har NCC sagt nei til å gi anbud på jobber?

– Vi vurderer alltid hvilke oppdrag vi ønsker, om de er gode eller mindre gode for oss i vår situasjon. Vi ønsker i størst mulig grad å ha enten partneringkontrakter eller forhandlede kontrakter som begge gir god kontroll med økonomien.

– Men har det hendt at dere har sagt nei takk?

– Hvis det er oppdrag vi veldig gjerne vil ha, så prioriterer vi dem. Men, ja. det har hendt at vi har sagt nei til oppdrag. NCC er i en fase nå hvor volum spiller mindre rolle enn økonomien i et prosjekt. I perioden 2000 og 2001 tapte vi penger, vi er nå oppe og står og velger kvalitet fremfor volum, fastslår Kvaal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.