ARBEIDSLIV

Veksthus for grønne ingeniører

31. mai 2001 - 12:14

– Halvparten av kandidatene skal utdannes her ved HiA. Danskene er klare. Vi venter på departementets godkjennelse og nødvendige bevilgninger, sier professor Torstein Våland ved HiA.

Doktorgrader

De kjører nå et kompetanseprogram med fem doktorstipendiater som snart er ferdige med sitt annet år. Programmet ligger under Nytek-programmet og har en ramme på 10 millioner kroner. Forskningsrådet bidrar med fire millioner, Agder energi med tilsvarende og Elkem med 1,65 millioner kroner. Elkem har også det formelle prosjektansvaret, men stipendiatene er knyttet til HiA.

– To av stipendiatene arbeider med silisium solcellematerialer, og én med katalysatorer for hydrogenproduksjon. Disse tre er tatt opp ved Universitetet i Oslo, som er den doktorgradsgivende institusjon.

De to andre stipendiatene arbeider henholdsvis med vindkraft og økonomiske og politiske rammebetingelser for fornybar energi. Stipendiaten som arbeider med vind er knyttet opp mot NTNU, mens økonomistipendiaten er knyttet opp mot Ålborg Universitet i Danmark.

Ny energipark

En del av utdanningen skjer i forbindelse med den nye Dømmesmoen energipark like nord for Grimstad. Her er alle mulig tenkelige alternative energikilder, bortsett fra vindmøller, samlet og organisert som et samarbeidsprosjekt mellom HiA, avdeling for teknologi, og Agder Energi.

Det er til sammen investert ca 14 millioner kroner i parken, hvor Norges forskningsråd, Norges vassdrags- og energidirektorat og enøk-sentrene i Agder-fylkene har bidratt med midler.

Den tidligere hagebruksskolen fått installert diverse solfangere, solceller, varmepumper, grunnvarmesystem og anlegg for produksjon og bruk av hydrogen. Siden hovedformålet med energiparken er forskning og utdanning, er fleksibilitet i anlegget viktig.

Mer enn 100 sensorer rundt omkring i energiparken overvåker prosessene. Her måles temperatur, gass- og væskestrøm, hydrogenkonsentrasjon, vannrenhet, strøm og spenning. I tillegg kan ventiler, brytere og pumper styres utenfra.

Flere studentgrupper

Alle disse prosessene og anlegget blir også i stor grad benyttet til studentoppgaver. Ikke mindre enn 23 studentgrupper har gjennomført oppgaver ved energiparken; alt fra termiske systemer for småkraftverk, mekatroniske målesystemer og flere dataprosjekter.

– Vi forventer oss mye av IKT-studentene. De lager gode animasjoner som vil egne seg for publisering på vår hjemmeside som snart blir offisielt åpnet, sier Willy Bartholdsen, som er prosjektleder for energiparken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.