KARRIERE

Ved dette studiestedet har flest teknostudenter jobb før studiet er over

Og en fagretning skiller seg ut.

Universitetet i Tromsø ser ut til å være det sikreste kortet om formålet er å ha jobb før du er ferdig med master- eller sivilingeniørgraden i teknologi.
Universitetet i Tromsø ser ut til å være det sikreste kortet om formålet er å ha jobb før du er ferdig med master- eller sivilingeniørgraden i teknologi. Bilde: NTB scanpix
18. feb. 2014 - 10:11
Vis mer

Det mest jobbsikre studiestedet for teknologistudentene ser ut til å være Universitetet i Tromsø, hvor hele 92 prosent i Teknas arbeidsmarkedsundersøkelse sier at de har fått jobb før studieslutt. På andreplass ligger NTNU i Trondheim med 90 prosent.

Merk dog at antall svar ved UiT ser ut til å være relativt få.

– Annerledes kultur i Oslo og Agder

Lærestedene hvor færrest studenter får jobb før studieslutt er Universitetet i Agder og Universitetet i Oslo. Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg sier at det nok skyldes kulturen ved studiestedene.

–  Undersøkelsen viser at kontakten mellom studentene og arbeidslivet generelt er god på fleste arbeidssteder, men at den noen steder kommer sent. Det gjør at det tar lenger tid for studentene å få jobb. Dette ser vi blant annet ved UiO og UiA. Det kan skyldes kulturen ved disse lærestedene. Noen steder er det mer vanlig å ha tidlig kontakt med næringslivet og tenke jobbmuligheter før man er ferdigutdannet.

Andre måter som er nevnt hyppigst er å få jobb gjennom å svare på stilling annonsert på bedriftens nettside og bedriftsmøte, informasjonsmøte eller karrieredager.

Les også: Disse ingeniørene er det mest behov for akkurat nå

Høyt etterspurt

Undersøkelsen viser også at flest sivilingeniører innenfor bygg og anlegg, hele 93 prosent, hadde jobb før studieslutt.

Det samme gjelder 91 prosent av studentene på IKT, og 90 prosent av studentene som studerer industriell økonomi og geo- og petroleumsteknologi.

Det er noe høyere over gjennomsnittet som ligger på 85 prosent.

Randeberg sier at det ikke er overraskende.

– Det er en sektor hvor den type kompetanse har vært etterspurt lenge, sier Randeberg.

Når det gjelder kjemi, fysikk, matematikk og biologi er det færre studenter som har fått seg jobb før de er ferdig. Det er litt over halvparten av de som gått biologistudier.

Les også: Multiconsult vil trenge 300 nye ingeniører hvert år

Forsvinner til oljebransjen

Divisjonsleder for bygg og installasjoner i Asplan Viak Eivind Thoresen Skarpaas bekrefter at det er stor etterspørsel etter byggingeniører i næringslivet generelt og i bedriften spesielt.

– Ja, vi kan kjenne oss igjen i dette. Det er et godt arbeidsmarked for byggingeniører. Det kan henge sammen med at en stor andel av samferdselsprosjekter, spesielt veiprosjekter, i større grad enn før trenger folk med kunnskap innen bygg og konstruksjonsteknikk. Vi er også i konkurranse med offshoremarkedet. Der bygges det store konstruksjoner i betong og stål, og det krever byggkompetanse, sier Thoresen Skarpaas.

Han sier at de ansetter mange nyutdannede ingeniører og sivilingeniører. Rekrutteringsprosessen starter tidlig og handler om å være synlig for studentene.

Vi er representert på næringslivsdager og lignende arrangementer på studiestedene. I tillegg tilbyr vi sommerjobb til enkelte studenter avhengig av kapasiteten. På den måten får studentene prøvd ut hvordan det er å jobbe hos oss, og vi får mulighet til å se dem i arbeid.

Les også: I denne sektoren melder 4 av 5 om ingeniørmangel

Flere kvinner vil til offentlig sektor

Undersøkelsen viser også at kvinner og menn har forskjellig preferanse når det gjelder hvilken sektor de ønsker å jobbe i.

80 prosent av menn svarer at de foretrekke å jobbe i privat sektor, mens bare 68 prosent av kvinnene sier det samme. Ifølge undersøkelsen er grunnen til de kjønnsmessige forskjellene mange.

– Offentlig sektor har vært kjent for sin fleksibilitet knyttet til arbeids- og velferdsvilkår. En annen forklaring til hvorfor flere kvinner knytter seg til offentlig sektor, kan være at det er flere kvinner prosentvis enn blant menn som utdanner seg innenfor planfag, fysikk, kjemi og biologi blant nyutdannede medlemmer, ifølge rapporten i forbindelse med Teknas arbeidsmarkedsundersøkelse.

Ser man på fordelingen per sektor etter at de nyutdannede har begynt i sin første jobb er fordelingen litt mer jevn.

  • Privat sektor - 83,7 prosent av mennene og 79,4 prosent kvinnene
  • Stat - 11,2 prosent mennene og 12,1 prosent kvinnene
  • Kommune - 3,8 prosent mennene og 5,0 prosent kvinnenen

Les også: Her trengs det flere enn i oljebransjen

Blir ved studiestedet

Respondentene ble også bedt å om svare på hvor i Norge de kommer fra og hvor deres arbeidsplass ligger.

Spørsmålet stilles for å finne ut av i hvilken grad de nyutdannede holder seg i området der studiestedet ligger når de får seg jobb.

70 prosent av de som har studert ved Universitet i Oslo får seg jobb i Oslo, 71 prosent av de som har studert ved Universitet i Stavanger får jobb i  Stavanger, og 73 prosent får jobb i Tromsø etter å ha studert ved Universitet i Tromsø.

Undersøkelsen viser at 27,6 prosent av de som studerer ved NTNU får seg jobb i Oslo, mens 26,7 får jobb i Trøndelag.

Les også: Dette blir vinnerne i fremtidens arbeidsmarked

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.