ARKIVNYHETER

Varsler storgebyr for asfalt-samarbeid

¿ Vi ser svært alvorlig på det omfattende ulovlige samarbeidet vi har avdekket i asfaltbransjen, sier konkurransedirektør Christine Meyer.
¿ Vi ser svært alvorlig på det omfattende ulovlige samarbeidet vi har avdekket i asfaltbransjen, sier konkurransedirektør Christine Meyer. Bilde: Marit Hommedal
Jarle Skoglund
17. okt. 2011 - 13:38

Konkurransetilsynet har avdekket et omfattende samarbeid mellom Veidekke og NCC knyttet til legging av asfalt i Nord- og Sør-Trøndelag. Gjennom tett dialog i forkant av anbudsfrister har de to selskapene fordelt store offentlige kontrakter mellom seg. Samarbeidet har pågått i årene 2005–2008.

Videre har Konkurransetilsynet funnet et tilfelle av informasjonsutveksling mellom Veidekke og NCC i Møre og Romsdal i 2006.



Høyeste gebyr i Norge

De to selskapene har nå mottatt varsel om at Konkurransetilsynet vurderer å ilegge dem overtredelsesgebyr for brudd på konkurranseloven. Dersom tilsynet treffer endelig vedtak om gebyr i tråd med varselet, vil dette være de høyeste gebyrene som er gitt i en norsk konkurransesak.



Delte markedet – utvekslet informasjon

– Vi ser svært alvorlig på det omfattende ulovlige samarbeidet vi her har avdekket, sier konkurransedirektør Christine Meyer.



– Veidekke og NCC har delt markedet for statlige asfaltkontrakter i Midt-Norge mellom seg. Det samme har de gjort med kontrakter for Trondheim kommune. I tillegg har de utvekslet konkurransesensitiv informasjon i forbindelse med et anbud i Møre og Romsdal i 2006, forteller konkurransedirektøren.



Veidekke varslet

Konkurransetilsynet ble kjent med saken ved at Veidekke søkte om lempning – fritak for et eventuelt overtredelsesgebyr – i januar 2010. På bakgrunn av informasjonen fra Veidekke har tilsynet gjennomført flere bevissikringer og innhentet store mengder informasjon, blant annet forklaringer fra en rekke personer i bransjen.



Fordi Veidekke informerte Konkurransetilsynet om det ulovlige samarbeidet og bidro til oppklaring av saken, kan selskapet bli fritatt for overtredelsesgebyr.



Saken er ikke avsluttet

Konkurransetilsynet understreker at vurderingene som presenteres i varselet er foreløpige, og at det ikke er truffet endelig vedtak i saken.



Etter forvaltningsloven har selskapene anledning til å uttale seg før tilsynet treffer vedtak. De to selskapene har frist til 9. desember 2011 med å inngi sine merknader til varsele

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.