KRAFT

Varsler prishopp på strøm før jul

Tone Strøm-GundersenTone Strøm-Gundersen
18. okt. 2007 - 07:06

–Norske vannkraftprodusenter lagrer nå mer vann enn vanlig til etter nyttår, for å kunne selge vannkraft når prisen er høy, sier Tor Arnt Johnsen, seksjonssjef i Norges vassdrag- og energidirektorat.

Fra årsskiftet blir det nemlig mer kostbart å produsere strøm med kull og gass på grunn av nye CO 2-avgifter som følge av Kyotoavtalens ikrafttredelse. Dermed blir den norske vannkraften svært ettertraktet eksportvare. Kraft som kjøpes nå for 2008 har dermed høyere pris enn det spottprisen er per dags dato.

Økning mot nyttår

–De fleste antyder at det blir en økning frem mot nyttår, men samtidig er det viktig å være klar over at prisene ikke alltid blir som aktørene tror, sier Johnsen.

I dag ligger snittprisen på 28 øre/kWh. Tall fra den nordiske kraftbørsen, NordPool, viser imidlertid at prisen vil ligge på cirka 40 øre/kWh i november og desember.

–Vanligvis får vi høyere strømpriser på vinteren enn vi har på sommeren. Noe av økningen skyldes normalvariasjoner og noe skyldes prisen på CO 2, understreker Tor Arnt Johnsen.

Kraften som handles i Norge nå har likevel lavere priser enn kraften som handles i Tyskland. Prisøkningen i Tyskland vil med andre ord være høyere enn i Norge ved nyttår.

–I Norge får vi en mye mer jevn stigning, fordi vi har vannlagre, sier Johnsen.

Forrige situasjonsrapport fra NVE viste at kraftprisene økte i alle de nordiske landene. I Sør-Norge økte børsprisen på elektrisk kraft fra 13,7 øre/kWh siste uken i september til 18,4 øre/kWh første uken av oktober. I Midt-Norge og Nord-Norge var prisene henholdsvis 24,3 øre/kWh og 23,2 øre/kWh i snitt. Årsaken til prisoppgangen var kaldere vær og dermed økt forbruk og lavere tilsig til vannkraftsystemet.

Øker enda mer etter jul

Analyseselskapet ECON har tidligere antydet at strømregningen vil øke med rundt 2000 kroner i året i gjennomsnitt for en vanlig husstand etter nyttår. Priseffekten av CO 2-kvotene blir anslagsvis 10 øre per kilowattime i et normalår. Samlet utgjør det minst 10, kanskje opp mot 15 milliarder kroner, i ekstraprofitt for kraftprodusentene, ifølge ECON.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.