SAMFUNN

Vant med fisk i pose

7. juni 2001 - 17:56

Sammen med far Inge Henning Jenssen kunne han reise hjem fra premieutdelingen sist uke med 200.000 ferske kroner til å videreutvikle forretningsideen Fish Supply.

Grunnlaget for vinnerkonseptet ble lagt på en familiemiddag. John Ingar, som er havbruksingeniør fra Høgskolen i Tromsø, jobbet som produksjonsleder i oppdrettsnæringen, og var forbauset over hvor kostbart det er å frakte levende fisk i dagens brønnbåter.

Far Inge Henning, som har jobbet som fisker fra han var 14 år, tok utfordringen. Noen uker senere la han en skisse på sønnens bord. Derfra har Tromsø-duoen lagt ned tre års innsats for å utvikle fraktkonseptet videre, med god støtte fra samarbeidspartnere med innsikt i økonomi, handel og regelverk. Onsdag fikk de lønn for strevet.

Større kapasitet

– Et meget bra og gjennomarbeidet bidrag med flerbruksmuligheter, med et klart potensial i et voksende marked, mener juryen.

Slepeposen har større kapasitet enn dagens brønnbåter. I tillegg til frakt av levende fisk, kan posen brukes i beredskap ved oppdrettsanlegg, for eksempel ved algeinvasjon; eller i oppdrett til havs.

Fremover skal Fish Supply videreutvikles: – I første omgang skal vi i gang med fullskalatester med pilotkunder, i samarbeid med Sintef Fiskeri og Havbruk, forteller John Ingar Jenssen.

På målstreken

Blant de øvrige prisvinnerne var Seamantic, som konkurrerte med en tilsvarende forretningsidé. Diplomstudentene Andreas Lier og Karstein Risberg og resten av teamet med utspring fra Fakultet for marin teknikk ved NTNU, greide ikke helt å skjule skuffelsen over at konkurrenten trakk det lengste strået. Seamantic har valgt en annen innfallsvinkel til problemet med frakt av levende fisk, nemlig å utvikle ny tankteknologi til brønnbåter.

– Vårt konsept dobler lastekapasiteten. Men det var tydeligvis ikke nok, sier Karstein Risberg til Teknisk Ukeblad. Men om det var bittert å “bare” bli finalist og 25.000 kroner rikere, så fortsetter Seamantic-teamet med å videreutvikle tankteknologien og skaffe investor med full tyngde.

Diagnose til sølv

Andrepremien på 100.000 kroner gikk til Einar Sverre Berg, Odd Odinsen og Trygve Præsttun i IC-Particles AS. De har utviklet en metode for å kvalitetssikre diagnostiske tester.

Tredjepremien på 50.000 kroner gikk til forsker Hanne Storm og hennes Pain Detector, en detektor som måler smerte og stress hos pasienter som ikke kan kommunisere selv.

59 forretningsplaner deltok i finalerunden i årets Venture Cup, en økning på 50 prosent fra i fjor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.